Hrvatska dobila Vladu

by | maj 17, 2024 | Novosti | 0 comments

Hrvatski sabor izglasao je povjerenje novoj, trećoj Vladi koju će voditi aktuelni premijer Andrej Plenković (HDZ).

Nakon cjelodnevne, desetočasovne rasprave za podršku Vladi HDZ-a i DP-a, od 141 prisutnog zastupnika, glasalo je 79, jedan je bio uzdržan, a 61 protiv, preonsi Večernji list.

Program nove Vlade se zasniv na pet prioriteta: uspješnoj, vitalnoj, pravednoj, održivoj i suverenoj Hrvatskoj.

U novom mandatu, Plenkovićeva Vlada najavljuje prosječnu neto platu od 1.600 eura, minimalnu bruto platu od 1.250 eura te otvaranje 125.000 novih radnih mjesta.

Predviđa i “rasterećenje gospodarstva za dodatnih 135 miliona eura neporeznih i parafiskalnih nameta, podsticanje privatnih istraživačko-razvojnih projekata u iznosu većem od 250 miliona eura”. Za modernizaciju željezničkog saobraćaja u idućih deset godina uložiće se šest milijardi eura u željezničku infrastrukturu.

Do 2030. godine, stoji u programu nove Vlade, osiguraće se mjesto u vrtiću za svako dijete, a od školske 2027./28. godine jednosmjenska nastava.

Plenkovićeva treća Vlada takođe planira udvostručiti jednokratnu novčanu podršku za novorođeno dijete, dati godinu dana penzionog staža majkama za svako rođeno dijete, te povećati novčane naknade za korištenje prava na roditeljski dopust zaposlenih i samozaposlenih roditelja.

Povećaće i iznose doplatka za djecu za sve grupe korisnika, te minimalnu studentsku satnicu na 7,81 evra.

Usto, do kraja njenog mandata, penzije bi se trebale povećati za najmanje 30 odsto te će prosječna iznositi najmanje 750 eura, a za 30 odsto povećaće se i socijalne naknade. Vlada najavljuje smanjenje listi čekanja u zdravstvu na sve pretrage za dodatnih 30 odsto, povećanje vrijednosti poljoprivredne proizvodnje za dodatnih 30 odsto, na vrijednost od 3,8 milijarde eura.

0 Comments

Submit a Comment