Samit lidera Zapadnog Balkana i EU u Kotoru

by | maj 16, 2024 | Novosti | 0 comments

U Kotoru je danas počeo Samit lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije, tokom kojeg će lideri regiona, predstavnici EU i SAD razmatrati Plan rasta za Zapadni Balkan. Samit je otvorio crnogorski premijer Milojko Spajić.

Plan rasta za Zapadni Balkan, koji je Evropska komisija usvojila u novembru, a EU prije dvije sedmice, predviđa finansijsku podršku od šest milijardi eura, od kojih su dvije milijarde bespovratna sredstva, a četiri milijarde povoljni krediti koje daje EU. Plan se odnosi na period od 2024. do 2027. godine i predviđa da svaka vlada zapadnobalkanske šestorke dobije određenu sumu novca na svakih šest mjeseci, zavisno od reformi koje je provela u tom periodu, podsjeća portal RTCG.

Za Srbiju i Kosovo postoji i preduslov – “konstruktivan angažman na normalizaciji odnosa u cilju potpunog sprovođenja svih obaveza” koje proizlaze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji i njegovog Implementacionog aneksa iz Ohrida, kao i iz svih prethodnih sporazuma postignutih u briselskom dijalogu.

Uslov za dobijanje sredstava je sprovođenje reformi, prije svega u oblasti poštovanja demokratskih mehanizama, vladavine prava i osnovnih prava.

0 Comments

Submit a Comment