Konstituisan Hrvatski sabor

by | maj 16, 2024 | Novosti | 0 comments

Hrvatski sabor je konstituisan danas, bez prisustva predsjednika Republike Zorana Milanović, koji je sazvao sjednicu, na kojoj je za predsjednika ponovo izabran Gordan Jandroković (HDZ).

Za izbor Jandrokovića glasalo je 144 poslanika, dok je protiv bilo šest.

Obrazložiću razloge zbog kojih bi Jandroković ponovo trebalo da bude izabran za predsjednika parlamenta, HDZ-ov Ante Sanader je, između ostalog, naveo da “ima 21 godinu iskustva u visokoj politici”.

Konstitutivnoj sjednici prisustvovao je premijer Vlade u tehničkom mandatu i lider HDZ-a Andrej Plenković, koji je na pitanje šta očekuje od novog saziva sabora i da li će biti teških riječi odgovoro:

“Nije do nas. Ja odgovorim kad bude potrebe. A vidite šta se dogodilo u Slovačkoj”.

Na konstitutivnu sjednicu sabora došli su i bivši hrvatski predsjednici Stjepan Mesić, Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović.

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj su održani 17. aprila, a dogovor o parlamentarnoj većini postigli su Plenkovićev HDZ i Domovinski pokret Ivana Penave, gradonačelnika Vukovara i bivšeg HDZ-ovca, koji je tu stranku napustio zbog neslaganja sa Plenkovićem.

Plenković je prošle sedmice Milanoviću dostavio spisak sa najmanje 76 potpisa poslanika, koliko je potrebno za dobijanje mandata za formiranje nove hrvatske Vlade. Ako sastavi novu Vladu, Plenkoviću će ovo biti treći mandat na čelu izvršne vlasti u Hrvatskoj.

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj: HDZ najjači, niko ne može sam sastaviti vladu

0 Comments

Submit a Comment