Južnoafrička Republika traži od Suda dodatne mjere zbog izraelskih napada

by | maj 16, 2024 | Novosti | 0 comments

Međunarodni sud pravde (ICJ) će danas i sjutra održati javne rasprave nakon zahtjeva Južnoafričke Republike za dodatnim mjerama zbog izraelskih napada na Gazu i Rafu. Južnoafrička delegacija biće saslušana danas, a izraelska strana sjutra, javlja Al Džazira.

Južnoafrička Republika je 10. maja podnijela “hitan zahtjev” Sudu za dodatnim mjerama dok traju izraelski napadi na Gazu, posebno na grad Rafu, gdje se sklonilo više od 1,4 miliona Palestinaca. Naveli su da privremene mjere koje je prethodno naveo Sud nisu u stanju da u potpunosti riješe promijenjene okolnosti i nove činjenice na kojima je njihov zahtjev zasnovan.

U slučaju koji je pokrenula Južnoafrička Republika, koja optužuje Izrael za djela genocida nad Palestincima, ICJ je u januaru naredio Izraelu da se suzdrži od bilo kakvih djela koja bi mogla potpasti pod Konvenciju o genocidu i da osigura da njegove trupe ne počine genocidna djela protiv Palestinaca.

Izrael je u više navrata naveo da postupa u skladu sa međunarodnim pravom u Gazi, a Južnoafričku Republiku optužio da postupa kao “pravna ruka Hamasa”.

Južnoafrička Republika sada traži dodatne hitne mjere u svjetlu vojne akcije u Rafi, koju naziva “posljednjim utočištem” za Palestince u Gazi.

Grad na jugu Gaze prepun je stotina hiljada raseljenih Palestinaca koji žive u užasnim uslovima, pa su se u posljednje vrijeme ređala upozorenja da bi izraelska kopnena ofanziva izazvala humanitarnu katastrofu za civile.

U molbi Južnoafričke Republike navodi se da operacija Izraela u Rafi izaziva “ekstremni rizik” za “humanitarne i osnovne usluge u Gazi, opstanak palestinskog medicinskog sistema i sam opstanak Palestinaca u Gazi kao grupe”, stoji u saopštenju Međunarodnog suda pravde.

“Oni koji su do sada preživjeli sada se suočavaju s neizbježnom smrću i potreban je nalog suda kako bi se osigurao njihov opstanak”, navodi se u podnesku Južnoafričke Repubike.

Južnoafrička Republika takođe je zatražila od Suda da naredi da Izrael dopusti nesmetan pristup Gazi službenicima UN, organizacijama koje pružaju humanitarnu pomoć te novinarima i istražiteljima.

0 Comments

Submit a Comment