Vučić: Srbija nema ‘nikakve šanse’ da spriječi usvajanje rezolucije o Srebrenici

by | maj 15, 2024 | Novosti | 0 comments

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio danas da Srbija nema “nikakve šanse” da spriječi usvajanje rezolucije u Generalnoj skupštini UN o navodnom genocidu u Srebrenici ali i da nikad neće pognuti glavu pred onima koji bi, po njegovim riječima, najstradalniji narod na Balkanu da proglase genocidnim.

Vučić je u Ruskom domu u Beogradu, gdje je na ruskom jeziku održao govor na temu „Revizija istorijskih činjenica i otpor slobodarskih naroda“, optužio „kolektivni Zapad“ da usvajanjem te rezolucije želi ukidanje Republike Srpske (RS) i da „dodatno napakosti slobodarskom srpskom narodu“ koji se po njegovim riječima, drznuo da vodi nezavisnu politiku, prenosi N1.info.ba.

“Još važnije, želite time da svoju nesposobnost zbog nekih drugih događaja u svijetu pokrijete lažnom podrškom jednom dijelu muslimanskog življa na Zapadnom Balkanu”, ocijenio je Vučić.

On je rekao da je očekivao i vjerovao da će „pametni ljudi iz zapadnog dijela svijeta donijeti odluku da povuku predlog rezolucije koju samo što nisu nazvali ‘protiv Srbije i srpskog naroda‘“.

“Upinjali su se iz petnih žila da nam objasne kako to nije upereno protiv našeg naroda i zemlje, kako krivica ne može biti kolektivna. Ali nema odgovora na naše pitanje protiv koga je uperena jer nema nijednog pojedinca o kome pričaju”, rekao je Vučić.

On je kazao da je drugo pitanje na koje nema odgovora šta je smisao i cilj te rezolucije čiji su sponzori Njemačka i Ruanda.

“Okončali ste sve postupke, ova zemlja je, češće protivpravno, isporučila sve koje ste tražili i sudili ste im. Koji je sljedeći nivo pravde koji traže da se uspostavi na račun srpskog naroda u cjelini? Ako je to civilizacijska tekovina, zar nije dovoljno sve što ste već presudili? Nemaju odgovor ni na to pitanje”,  rekao je Vučić.

Sjednica UN o rezoluciji o Srebrenici zakazana za 23. maj

Odbacio je ocjene zapadnih zemalja da je rezolucija usmjerena na postizanje trajnog pomirenja na Zapadnom Balkanu.

“Ko se to danas osjeća bliže onim drugima? Lagali ste na početku, lažete i danas”,  rekao je Vučić.

Ocijenio je da će narednih sedam dana biti „možda najteži“ od kad obavlja funkciju premijera ili predsjednika Srbije.

0 Comments

Submit a Comment