O Rezoluciji o Srebrenici 23. maja

by | maj 15, 2024 | Novosti | 0 comments

Generalna skupština Ujedinjenih nacija razmatraće predlog rezolucije o Srebrenici i izjasniti se o nacrtu tog dokumenta u četvrtak 23. maja, rečeno je Glasu Amerike u svjetskoj organizaciji.

Zasijedanje će biti održano u 10 časova po američkom, odnosno 16 sati po srednjeevropskom vremenu.

Glas Amerike je imao uvid u reagovanje Njemačke i Ruande, inicijatora nacrta rezolucije o genocidu u Srebrenici, na pismo kojim se Stalna misija Srbije pri Ujedinjenim nacijama obratila svetskoj organizaciji povodom tog dokumenta.

U pismu je zatraženo da nacrt rezolucije bude povučen uz napomenu da Srbija nije konsultovana u vezi sa sadržajem, kao i da predloženi dokument izaziva napetosti u regionu i podjele među članicama UN-a.

U reagovanju, čiji su potpisnici stalni predstavnici Nemačke i Ruande pri Ujedinjenim nacijama navedeno je da podrška nacrtu rezolucije omogućava potvrdu zajedničke posvećenosti međunarodnom pravu i pravnom poretku.

“Srbija je više puta pozivana da se angažuje. Svaki predlog Srbije za izmjenu teksta nacrta rezolucije bio bi shvaćen veoma ozbiljno”, navedeno je u pismu, kako je navedeno u zaglavlju dokumenta, poslatom 3. maja.

Precizirno je i da tekst nacrta rezolucije ima čvrste osnove i usaglašenu terminologiju.

“U nacrtu rezolucije termin ‘genocid’ koristi se striktno u pravnom kontekstu, u skladu sa presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde. Ne cilja Srbiju, poštovanu državu članicu ove organizacije, niti implicira bilo kakvu kolektivnu krivicu prema državama, entitetima ili grupama”, ukazali su stalni predstavnici Njemačke i Ruande pri Ujedinjenim nacijama u pismu.

Takođe, precizirano je da nacrt rezolucije ima snažnu regionalnu podršku koju pružili brojni kosponzori iz regiona.

“Cilj rezolucije je da ujedini, a ne da dijeli. U tom kontekstu, pozivamo sve države članice Ujedinjenih nacija da podrže ovu važnu rezoluciju – šaljući time snažnu poruku za sjećanje i protiv poricanja genocida”, navedeno je u tekstu.

Desetine svetskih država opredijelile su se da podrže ili kosponzorišu nacrt rezolucije o genocidu u Srebrenici – među kojima su i SAD.

Od zapadnobalkanskih država među kosponzorima nacrta rezolucije su Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, S. Makedonija i Slovenija, ali ne i Crna Gora.

Kako je precizirano u Ujedinjenim nacijama, za usvajanje nacrta rezolucije potrebna je prosta većina članica Generalne skupštine, što uobičajeno iznosi 97 država od 193, koliko ih ukupno ima.

Izvori Glasa Amerike nisu mogli da potvrde da je, usled diplomatske inicijative SAD, odgađano zasijedanje Generalne skupštine, koja u intervalu od 2. maja nije bila ni zakazivana.

U vezi sa crnogorskim amandmanima na nacrt dokumenta, Glasu Amerike je rečeno da je predlog stigao malo kasnije, ali da su u toku pokušaji da se Crnoj Gori izađe u susret.

“U vezi su sa jasnijim/eksplicitnijim određenjem da su sudske presude u vezi sa genocidom donate protiv pojedinaca, a ne etničkih grupa ili država”, rečeno je Glasu Amerike u Ujedinjenim nacijama.

Ministarstvo vanjskih poslova je saopštilo u ponedjeljak da je predlagačima uputilo amandmane na

Kada je riječ o nacrtu teksta dokumenta u koji je Glas Amerike imao uvid, izmjene, koje su predložile države tokom konsuktacija, trebalo bi da budu unijete u pasuse preambule, dok bi glavni pasusi trebalo da ostanu nepromijenjeni.

Takođe, precizirano je da bi u konačnoj verziji nacrta rezolucije trebalo da se nađe odrednica da se 2025. obilježava trideseta godišnjica genocida u Srebrenici.

“U kojoj je izgubljeno najmanje 8.372 života, hiljade su raseljenje, a porodice i zajednice uništene”, navedeno je u predlogu teksta.

Rezolucijom o Srebrenici 11. jul bio bi proglašen Međunarodnim danom sjećanja na genocid počinjen nad Bošnjacima u tom području tokom rata na prostoru Bosne i Hercegovine od 1992. do 1995.

VEZANE VIJESTI

0 Comments

Submit a Comment