Parkovi Dinarida na Gorici

by | maj 11, 2024 | Čuj - viđi - javi | 0 comments

Javlja: Jelena Marojević Galić

Od juče je svim posjetiocima park šume Gorica dostupna izložba pod nazivom  Zaštićena područja – dobro svih nas.

Postavka koju su organizovali Parkovi Dinarida sastoji se od 18 izložbenih panela na kojima su predstavljeni neki od najljepših kadrova iz crnogorskih nacionalnih parkova i parkova prirode.

“Ovom aktivnosti koja je realizovana u saradnji sa Agencijom za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice, skrećemo pažnju na vrijednosti i ljepote zaštićenih područja Crne Gore ali i potrebu jačanja svijesti javnosti o važnosti očuvanja i unapređenja mreže naših zaštićenih područja. Da se ova izložba desila prije 8 godina tada bi smo mogli samo da predstavimo 5 nacionalnih parkove. Danas, zahvaljujući proširenju sistema zaštićenih područja u Crnoj Gori na ovim panelima imamo pored nacionalnih parkova i 9 parkova prirode što ukupno čini 14 zaštićenih područja”- izjavio je na otvaranju gdin Zoran Mrdak, predsjednik Parkova Dinarida.

Izvršna direktorica Agencije za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice Jasna Gajević istakla je dobru saradnju sa Parkovima Dinarida. “Ta saradnja rezultirala je između ostalog i ovom izložbom danas. Kako je Gorica u poslednje vrijeme sve više posjećena ne samo od strane Podgoričana nego i brojnih turista drago mi je da će oni moći na ovakav način da se upoznaju sa ljepotama i vrijednostima Crne Gore što će možda da ih podstakne i da pođu i posjete neki od ovih parkova”, istakla je Gajević.

Ivana Milović, pomoćnica direktora JP za nacionalne parkove Crne Gore zahvalila se Parkovima Dinarida na pozivu da učestvuju na izložbi i izrazila zadovoljstvo njenim organizovanjem. “Nacionalni Parkovi Crne Gore pokrivaju skoro 8% teritorije naše države i pored toga što su to i najstarija zaštićena područja ona predstavljaju i najvrijedniji resurs. Kao takvi naši Parkovi nijesu izolovani već predstavljaju dio drugih ekosistema I nasljeđa. Zbog toga nam je saradnja sa drugim parkovima I subjektima jako  važna kako bi smo zajedno radili na njihovom očuvanju I unapređenju”, istakla je Milović

Izložba je organizovana u okviru projekta Parkova Dinarida pod nazivom “Zaštićena područja Crne Gore – dobro svih nas” koji je podržan kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“ koji sprovode Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i Politikon mreža. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

0 Comments

Submit a Comment