HRA apelovala na Vladu da pristupi vansudskom poravnanju sa porodicama žrtava NATO bombardovanja u Murinu

by | apr 30, 2024 | Novosti | 0 comments

Akcija za ljudska prava (HRA) je apelovala na Vladu Crne Gore da pristupi vansudskom poravnanju sa porodicama žrtava NATO bombardovanja mosta u varošici Murino i da im obezbijedi status civilnih žrtva rata.

Danas se navršava 25 godina od NATO bombardovanja mosta u varošici Murino na sjeveru Crne Gore. Tom prilikom je živote izgubilo šestoro civila, među kojima troje djece. Poginuli su Miroslav Knežević (14), Olivera Maksimović (13), Julija Brudar (11), Vukić Vuletić (46), Milka Kočanović (69) i Manojlo Komatina (72). Četiri osobe su teže povrijeđene.

Porodice žrtava NATO bombardovanja i dalje traže pravdu | Balkan Insight

Oštećene porodice su tužile državu za naknadu štete jer ih niko nije upozorio na opasnost od bombardovanja, iako je NATO unaprijed obavještavao nadležne o svim ciljevima koje će gađati.

HRA podsjeća na to da je na sjednici Drugog redovnog zasjedanja Skupštine Crne Gore 29. decembra prošle godine zadužena Vlada, konkretno Ministarstvo rada i socijalnog staranja pod upravom ministarke Naide Nišić, da najkasnije do 1. marta 2024. izradi Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti kojim bi bio riješen status i obeštećenje porodica državljana Crne Gore koji su poginuli tokom bombardovanja 1999. godine i status ranjenih tom prilikom, kao i status porodica žrtava ratova nakon 1990. godine koje su državljani Crne Gore. Međutim, Ministarsvo već dva mjeseca kasni sa finalizacijom ovog rješenja, pa je HRA od premijera Milojka Spajića juče zahtjevala da u skladu sa svojim nadležnostima ubrza okončanje ovog procesa i informiše javnost kada se predložene izmjene mogu očekivati.

VEZANE VIJESTI

0 Comments

Submit a Comment