Objavljena lista 10 najboljih sireva na svijetu, među njima i pljevalski

by | apr 16, 2024 | Novosti | 0 comments

Objavljena je lista 10 najboljih sireva na svijetu u 2023. i 2024. godini, prema podacima koje je prikupio kulinarski magazin Taste Atlas.

Na prvom mjestu je italijanski parmezan (parmigiano reggano), kojem su posjetitelji spomenute stranice dali ocjenu 4,68. Parmezan je tvrdi, polumasni žuti sir od kravljeg mlijeka. Potječe iz okolice italijanskog grada Parme, odakle mu dolazi ime.

Slijedi još intalijanskih sireva – mozzarella di bufala campana i stracchino di crescenza te grčki sir graviera naxou. Oni su zapravo dobili istu ocjenu: 4,64.

Na petom mjestu je portugalski queijo serra de estrella (4,63), na šestom italijanski sir buratta (4,62), na sedmom francuski saint-andre (4,61), a na osmom reblochon (4,55), također francuski.

Pljevaljski sir, koji se proizvodi u Crnoj Gori, zauzeo je deveto mjesto s ocjenom 4,55. Pljevaljski sir je glavna namirnica mnogih crnogorskih jela. On se tradicionalno proizvodi od sirovog kravljeg mlijeka. Ima jak okus i kremastu strukturu.

Njegove jedinstvene arome rezultat su procesa sazrijevanja koji se odvija u posebno dizajniranim drvenim kacama. Narezani sir se posoli, stavi u drvene kace, a zatim potopi u salamuru.

Treba mu 15 dana da sazri, nakon čega je spreman za konzumaciju. Toliko je popularan da postoji i godišnja manifestacija Dani pljevaljskog sira, na kojoj brojni proizvođači iz pljevaljskog kraja predstavljaju svoje sireve.

Deseto mjesto na listi Taste Atlasa je zauzeo francuski mont d'or s ocjenom 4,54.

Taste Atlas je interaktivna platforma koja istražuje lokalnu hranu širom svijeta.

Ova web stranica omogućava korisnicima da otkriju tradicionalna jela iz različitih zemalja i regija, kao i da saznaju više o istoriji, sastojcima i receptima popularnih jela.

Na Taste Atlasu možete pronaći informacije o najboljim jelima, kuhinjama, sirevima, gradovima i regijama poznatim po hrani, kao i o najlegendarnijim restoranima i kuvarima123.

0 Comments

Submit a Comment