Citati Sigmunda Frojda koji će vas navesti na razmišljanje

by | apr 14, 2024 | Svaštara | 0 comments

Ako ste ikada učili psihologiju ili se makar interesovali za ovu nauku i čituckali tu i tamo ponešto, više po sopstvenom nahođenju i ukusu, verovatno ste se susreli sa Sigmundom Frojdom. Ovaj lekar i psihijatar smatra se jednim od najkontroverznijih naučnika 20. veka, a naročito je poznat po svoja dva otkrića – on je razotkrio misteriju ljudskih snova, a prvi je pronašao i univerzalni ključ ka ljudskoj podsvesti. Sigmund Frojd je zaista fascinantna ličnost, a u to će vas uveriti i njegove mudre misli koje danas delimo sa vama. Sigurno će vas navesti na razmišljanje, ali i želju da se više pozabavite Frojdovim “likom i delom”.

1. “Veličina vašeg identiteta određuje se veličinom problema koji je u stanju izvesti vas iz takta.” Može da vas poremeti i najmanja sitnica? To ne govori dobro o vama. Potrudite se da se obuzdate, da ne shvatate stvari previše lično i poradite na jačanju sebe kako ne biste lako izgubili živce.

2. “Pre nego što dijagnostikujete kod sebe depresiju i nisko samopouzdanje, obavezno se uverite da niste okruženi idiotima.” Tako je, ponekad drugi ljudi jako loše utiču na naše raspoloženje i viđenje sebe samih. Ali zaista prvo razmislite da li je u njima problem, a ne u vama, naročito ako se konstantno osećate loše zbog njihovih izjava.

3. “Sve što radite u krevetu je prekrasno i apsolutno ispravno. Bitno je da se to sviđa oboma.” Aha, pametan je čika Frojd. Nema sramote i neprijatnosti, dokle god uživate.

4. “Seksualnom devijacijom može se smatrati jedino odsustvo seksa. Sve ostalo je – stvar ukusa.” Pa, realno. Ponovo se vraćamo na ono prethodno, sve što vas čini srećnim – u redu je.

5. “Idealna, večita, očišćena od mržnje, ljubav postoji samo između zavisnosti i droge.” Dakle, svaka veza je lepa na svoj način. Idealno ne postoji nigde, pa ni u ljubavi. Volite svoju partnerku onakva kakva jeste, kao i ona vas, i uz poštovanje i razumevanje to će biti dovoljno.(Izvor: man.wannabemagazine.com)

0 Comments

Submit a Comment