Nije ljutnja ko što pređe bješe

by | apr 12, 2024 | Svaštara | 0 comments

Novo istraživanje najavljuje promjenu paradigme u razumijevanju i upravljanju ljutnjom, usmjeravajući pojedince prema konstruktivnim putevima za upravljanje emocijama.

Metaanalitički pregled koji su sproveli naučnici sa državnog univerziteta Ohajo je proučio 154 studije o ljutnji i otkrio oskudne dokaze koji podupiru ideju da izbacivanje frustracija ublažava bijes. Zapravo, to bi ga moglo i pogoršati, prenosi zimo.dnevnik.hr.

Mislim da je jako važno razbiti mit da ako ste ljuti trebate se izduvati – izbaciti to iz grudi, kaže Bred Bušman, komunikolog i jedan od autora navedene studije koja je objavljena u časopisu Clinical Psychology Review. Privlačnost teorije katarze, sugeriše on, nema naučno utemeljenje.

Međutim, to istraživanje ne zagovara prigušivanje ljutnje. Razmišljanje, umjesto davanja oduška, može dati uvid u korijene ljutnje, olakšavajući emocionalnu provjeru valjanosti i podstičući zdraviju emocionalnu obradu.

Dok davanje oduška može ponuditi trenutno olakšanje, ono često gura pojedince u preživljavanje, pojačavajući emocionalnu oluju.

Sofija Kjervik, vodeća autorica studije i sada komunikologinja na Univerzitetu Virdžinija Komonvelt, naglašava da je studija inspirisana porastom takozvanih ‘soba bijesa’. “Željela sam razotkriti cijelu teoriju o izražavanju ljutnje kao načina suočavanja s njom”, pojašnjava ona.

0 Comments

Submit a Comment