Zašto muškarci trče u toalet kad ih uhvati nervoza?

by | apr 10, 2024 | Svaštara | 0 comments

Većina muškaraca ka je pod stresom instinktivno žele ili pobjeći ili se boriti, što uzrokuje oslobađanje hormona koji remete uobičajene hormone koji su ‘zaslužni’ za opuštenu bešiku. Zbog tog remećenja dolazi do skupljanja bešike i potrebe za mokrenjem ili čak nehotičnog mokrenja u nekim slučajevima.

Urologinja dr Reni Malik objašnjava kako stres može uticati na bešiku na nekoliko načina. Jedan od potencijalnih faktora je disfunkcija karličnog dna, kada se mišići u dnu karlice napinju kao odgovor na stres.

Što je viši nivo stresa, to češće mokrite

Utvrđeno je kako u stresnim situacijama mozak može pokrenuti oslobađanje neurotransmitera zvanog kortikotropin (CRF): “Bešika ima receptore koji posebno reaguju na ovaj neurotransmiter, koji djeluje na bešiku povećavajući njene kontrakcije, a kontrakcije su razlog zbog kojeg osjećate potrebu za mokrenjem”.

Uz to, stres ima negativan uticaj na nivo serotonina, neurotransmitera odgovornog za regulaciju raspoloženja, koncentracije i sna. “Smanjenje nivoa povezano je s većim stezanjem bešike i kasnijom urinarnom frekvencijom”, pojašnjava dr Malik. Takođe, zbog snažne korelacije između prekomjerno aktivne bešike i anksioznosti, simptomi jednog pokazuju pogoršanje drugog simptoma.

“Znamo da postoji veza”, objašnjava ona i nastavlja: “Ljudi koji boluju od prekomjerno aktivne bepšike podložni su razvijanju anksioznosti u sljedećih 10 godina. Slično tome, oni koji pate od anksioznosti imaju veće šanse da razvijuprobleme s prekomjerno aktivnom bešikom u istom vremenskom periodu”.

Međutim, istraživanja su pokazala da rješenje jednog problema može ublažili ili smanjiti rizik od stvaranja drugog problema.

Disfunkcija karlice ili prekomjerno aktivna bešika

Posavjetujte se s ljekarom kako biste utvrdili imate li disfunkciju karlice ili prekomjerno aktivnu bešiku koji se može liječiti. Uz to, kvalitetno spavanje i smanjenje stresa u svakodnevnom životu mogu imati pozitivan učinak. Urologinja predlaže i sljedeći trening, odnosno Kegelove vježbe: “Kada osjetite potrebu za mokrenjem, ona će vjerojatno rasti sa svakim trenutkom, dok ne pomislite da morate otrčati do toaleta. Ali ako pričekate, potreba će s vremenom ipak popustiti. To se naziva trening mjehura: kad osjetite potrebu, pričekate, odvratite misli i radite brze Kegelove vježbe – povlačenjem i uvlačenjem u karlicu, radeći brze kontrakcije i opuštanja – dok čekate da potreba za mokrenjem prođe, a zatim bezbrižno odite do toaleta. Ovakav proces dovodi do ponovnog povezivanja mozga i mokraćnog mjehura tako da više ne osjećate toliku potrebu za odlaskom na wc”. (Izvor:

0 Comments

Submit a Comment