Otkriven prvi fosil pantljičare na svijetu

by | apr 4, 2024 | Zanimljivosti | 0 comments

Tim međunarodnih naučnika pronašao je fosil tijela pantljičare u kačinskom ćilibaru iz perioda srednje krede, star oko 100 miliona godina, podaci su Instituta za geologiju i paleontologiju Kineske akademije nauka, u Nanđingu, javlja agencija Sinhua.

Ovaj fosil, kako prenosi Beta, ima jedinstvene spoljašnje i unutrašnje karakteristike, najsličnije pipcima postojećih tripanorinkih trakavica koje parazitiraju na morskim elasmobranima (uglavnom ajkule i raže).

Cestoda, ili trakavice, su specijalizovana endoparazitska grupa ravnih crva. Imaju složen životni ciklus koji zahtijeva najmanje dva različita domaćina, a poznato je da inficiraju sve glavne grupe kičmenjaka. Zbog njihovog mekog tkiva i skrivenih staništa, njihovi fosilni zapisi su izuzetno rijetki.

Vang Bo, istraživač na Institutu, je rekao da ovaj fosil ne označava samo inauguracioni izvještaj djelimičnog fosila tijela pantljičare, već je i najubjedljiviji fosil tijela ravnog crva u svijetu trenutno, pružajući direktne dokaze za njihovu ranu evoluciju.

Studija koju su sproveli naučnici iz više zemalja, uključujući Kinu, Njemačku, Ujedinjeno Kraljevstvo i Mjanmar, nedavno je objavljena u časopisu Geologija (Geology).

0 Comments

Submit a Comment