U 10 gradova 18 filmova

by | apr 3, 2024 | Šta ima? | 0 comments

Program „Ponovo radi bioskop: Savremeni crnogorski film 2017-2023“, koji organizuju Filmski centar Crne Gore i Crnogorska kinoteka, u partnerstvu sa digitalizovanim bioskopima i centrima za kulturu, danas, 3. aprila počinje sa realizacijom u digitalizovanim centrima za kulturu u Beranama i Tivtu, a od sjutra, 4. aprila savremena crnogorska produkcija biće predstavljena i u  Pljevljima, Bijelom Polju, Mojkovcu, Danilovgradu, Kotoru i Baru. Osim toga, zahvaljujući putujujem bioskopu Filmskog centra Crne Gore program sjutra, 4. aprila počinje u Gusinju i trajaće do 6. aprila, a nakon toga bioskop će obići publiku u Petnjici od 7. do 9. aprila.

Do kraja ove sedmice, u 10 crnogorskih gradova biće prikazano 18 ostvarenja –  većinskih crnogorskih produkcija, manjinskih koprodukcija i kratkih filmova, koji su nastali od osnivanja Filmskog centra Crne Gore 2017. godine do 2023. godine. U pitanju su filmovi: “Dohvati nebo”, “Grudi”, “Orlovsko gnijezdo”, “Zakačka”, “Mar”, “Posjeta”, “Šta sad”, “Mimi”, “Dosije Labdović”, “Sirin”, “Praznik rada”, “Sve je išlo sigurnim tokom”, “Naročita svojstva”, “Ječam žela”, “Nebesa”, “Neka cvjera rosno cvijeće”, “Crna dama” i “Čuvari formule”.

Pored toga, u Kinu Boka u Kotoru, sjutra, 4. aprila u 13 sati biće predstavljenji filmovi nastali kao studentski radovi na Fakultetu dramskih umjetnosti sa Cetinja – “Lumpen” Nikole Vučinića, “Mir” Gabrijela Camaja i “Pas koji se upiškio od sreće” Ilije Zekovića. Takođe, profesori FDU Cetinje Sehad Čekić, Nikola Vukčević, Dušan Vuleković i Dušan Kasalica će predstaviti proces studiranja i prijemnih ispita svima koji žele da budu dio filmske umjetnosti i komplementarnih djelatnosti.

Podsjetimo, Filmski centar Crne Gore i Crnogorska kinoteka, u partnerstvu sa digitalizovanim bioskopima i centrima za kulturu, pokrenuli su program „PONOVO RADI BIOSKOP: Savremeni crnogorski film 2017-2023“, koji je počeo 14. marta u Podgorici, u Crnogorskoj kinoteci i trajaće do juna 2024. godine.

U okviru manifestacije, publika ima priliku da se informiše o savremenoj crnogorskoj filmskoj produkciji i da pogleda dugometražne i kratkometražne igrane, dokumentarne, animirane filmove, kao i koprodukcijske projekte, koje je Filmski centar Crne Gore posredstvom različitih konkursa podržao od 2017. do 2023. godine. Glavni cilj projekta je promocija crnogorske kinematografije, uvezivanje institucija kulture, decentralizacija kulture i razvijanje publike, kao i stvaranje nove baze gledalaca. To se naročito odnosi na opštine, koje godinama nijesu imale bioskope, a koje su zahvaljujući projektu digitalizacije bioskopskih sala, koji Filmski centar Crne Gore sprovodi sa Ministarstvom kulture i medija i lokalnim samoupravama dobile ili će dobiti, nove digitalizivane bioskopske sale.

Kako bi se na adekvatan način unaprijedila crnogorska kinematografija, te došli do toga da u svim opštinama imamo nedjeljne i mjesečne repertoare i publiku koja će da se razvija i raste, neophodno je zajedništvo, pa će osim Filmskog centra Crne Gore, Crnogorske kinoteke, centara za kulturu, doprinos projektu dati i Fakultet dramskih umjetnosti sa Cetinja, kao krovna obrazovna umjetnička institucija u našoj državi.

Medijski sponzor programa „PONOVO RADI BIOSKOP: Savremeni crnogorski film 2017-2023“ je RTCG.

Filmski centar Crne Gore

0 Comments

Submit a Comment