Šta otkriva psihopatu?

by | apr 3, 2024 | Svaštara | 0 comments

Doktor Robert Hare, poznati američki psiholog i jedan od svjetskih stručnjaka za psihopatiju, je sastavio listu karakteristika tipičnih za psihopate, poznatu kao Hare Psichopathy Checklist.

Grandiozno ponašanje je jedna od tih karakteristika. Psihopate često imaju veoma visoko mišljenje o sebi i vjeruju da su pametniji i moćniji od drugih ljudi. Često se hvale svojom inteligencijom i dostignućima u finansijama i biznisu.

Šarmantnost je još jedna ključna karakteristika psihopate. Oni poseduju sposobnost da šarmiraju ljude kako bi postigli svoje ciljeve. Psihopate su veoma vješte u manipulisanju žrtvama na suptilan i nadmoćan način. Identifikujući slabosti, često ih predstavljaju kao prednosti, koristeći seksualnu privlačnost ili obećavajući da će učiniti nešto za vas kako bi stekli vaše povjerenje.

Stalna potreba za stimulacijom je još jedna karakteristika. Psihopate ne mogu da podnesu dosadu i traže ili stvaraju različite izvore stimulacije da bi je izbjegli. Kada im je dosadno, često izazivaju sukobe bez ikakvog razloga.

Patološko laganje je takođe uobičajena karakteristika psihopatije. Psihopate imaju dugu istoriju laganja, kako o manjim detaljima tako i o važnim stvarima. Često izmišljaju razrađene priče da opravdaju svoje laži, izostavljajući činjenice i djelove informacija kako bi oblikovali mišljenje drugih ljudi.

Nedostatak krivice ili kajanja je još jedna ključna karakteristika psihopate. Za razliku od većine ljudi, psihopate bukvalno nemaju sposobnost da osjete krivicu ili kajanje za svoje postupke. Uprkos tome, često se pretvaraju da se osjećaju loše zbog štete koju su nanijeli. (Izvor: Krstarica)

0 Comments

Submit a Comment