Ogromna većina Evropljana dijeli zabrinutost farmera

by | apr 3, 2024 | Novosti | 0 comments

Ogromna većina Evropljana ima osećaj da politička akcija EU ima manju efikasnost na prehrambenu i poljoprivrednu nezavisnost Evrope, pokazuju istraživanja, prenosi euronews.rs.

Nedavno je Evropu pogodio talas protesta poljoprivrednika, a belgijski farmer Jolin Targe je naveo: “Ovdje smo da podsjetimo Evropu da je potrebna jaka poljoprivreda, da bismo imali jaku Evropu. Dakle, mi smo tu da ih podsjetimo da bi njihovi farmeri trebalo da budu prioritet”.

Prema istraživanju Ipsosa i Euronewsa, glasači EU dijele zabrinutost farmera u pogledu nezavisnosti kad je riječ o hrani i poljoprivredi. Pokazalo se da EU ima veoma mali uticaj na zaštitu takvih strateških sektora.

Nezadovoljstvo je izazvano opštom spoznajom da Unija nije u mogućnosti da obezbijedi osnovne prehrambene potrebe svojih građana, te da će evropski poljoprivredni sektor uskoro možda nestati.

Prema istraživanju Ipsosa, ukupno 49 odsto Evropljana smatra da Unija ne čini dovoljno da zaštiti njihova imanja i usjeve. Samo Rumuni izgledaju umjereno zadovoljni u poređenju sa ostalih 26 država članica.

Može se primijetiti da je nezadovoljstvo sve veće u velikim prehrambenim i poljoprivrednim državama kao što su Italija, Španija, Holandija, Poljska, dok su Francuzi masovno nezadovoljni akcijom EU. Lideri i zakonodavci EU očekuju da će se nedavni skupovi poljoprivrednika i rastuća antiglobalistička osjećanja spojiti i podstaći protestno glasanje 9. juna.

Glasači krajnje desnice, ultrakonzervativci i ljevičari su najoštriji kritičari djelovanja EU u zaštiti hrane i nezavisnosti poljoprivrede, piše euronews.rs.

0 Comments

Submit a Comment