CG demantovala Helezove tvrdnje o dronovima kamikazama

by | apr 3, 2024 | Novosti | 0 comments

Nakon Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstvo odbrane Crne Gore je demantovalo je navode ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza da se “dronovi kamikaze proizvedeni u BiH ispituju na poligonu u Crnoj Gori”.

“Nije predviđena obuka upravljanja bespilotnim letelicama na teritoriji Crne Gore”, saopšteno je iz crnogorskog resora odbrane povodom tvrdnje Heleza.

Iz Ministarstva odbrane Crne Gore su to saopštili nakon što je sarajevski portal Klix.ba juče objavio demanti Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH na tvrdnju Heleza da postoje dva (pred)ugovora o proizvodnji i izvozu dronova samoubica.

“Planom bilateralne saradnje u oblasti odbrane između Crne Gore i Bosne i Hercegovine za 2024. godinu, koji je u fazi finalnog usaglašavanja, nije predviđena ni jedna vrsta zajedničke obuke upravljanja bespilotnim letelicama na teritoriji Crne Gore”, naveli su iz Ministarstva odbrane Crne Gore, prenosi sarajevski portal.

Helez tvrdi da postoje dva ugovora za izvoz dronova kamikaza, a Ministarstvo kaže da ne postoji nijedan i ističu da se svi oblici saradnje ministarstava odbrane dve zemlje, kao što su opremanja, pripreme i realizacije bilateralnih sastanaka i drugih aktivnosti iz domena odbrane i upotrebe oružanih snaga između država, dogovaraju i usklađuju kroz planove bilateralne saradnje.

Helez već sedmicama unazad, podseća Klix, tvrdi da BiH ima tehnologiju za proizvodnju dronova kamikaza, da se dronovi kamikaze već proizvode u fabrici namenske industrije u BiH, da je sve legalno i da već postoje dva (pred)ugovora o izvozu u druge države.

“Imamo dva ugovora, predugovora, potpisana da izvozimo. Mi smo zatvorili tehnološki proces. Mi to pravimo, to je gotovo. Mi imamo predugovore s dve države, to je ozbiljna priča”, rekao je, između ostalog, Helez.

Portal podsjeća i da su raniji njihovi sagovornici dobro upućeni u bh. namjensku industriju, upozorili da BiH trenutno ne može da proizodi dronove za vojnu upotrebu jer niti ima tu savremenu tehnologiju i resurse, niti postoje ugovori o proizvodnji i nameni tj. izvozu.

Uprkos tome, navodi portal, ministar Helez je nastavio javno da govori da se “dronovi kamikaze proizvode u BiH, da je tehnološki proces zatvoren i da je to gotova priča i da su o svemu obavešteni NATO i međunarodni faktori”.

0 Comments

Submit a Comment