UNS: Za tri mjeseca 33 napada na novinare u Srbiji

by | apr 2, 2024 | Novosti | 0 comments

Udruženje novinara Srbije (UNS) zabilježilo je 33 slučaja ugrožavanja novinara i medija u 2024.

UNS je saopštio da je u prva tri mjeseca ove godine bilo deset prijetnji i naveo najdrastičnije primjere.

Predsjednica Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Ana Lalić Hegediš dobila je prijetnje smrću dan nakon gostovanja na televiziji Nova S, gdje je komentarisala izgradnju crkve blizu plaže Štrand na Dunavu u Novom Sadu.

Prijetnje smrću dobio je i programski direktor ovog udruženja Dinko Gruhonjić, kada je objavljen video sa tendenciozno montiranim isječcima iz njegovog učešća na tribini festivala Rebedu u Dubrovniku.

NDNV navodi da su podnijete četiri krivične prijave zbog prijetnji Lalić Hegediš i Gruhonjiću.

Novinarki Gordani Momčilović Ilić iz Stare Pazove, posle prikupljanja podataka od opštinskih institucija o zakonitosti postavljanja ugostiteljskih objekata na zelenoj površini, pretila je supruga jednog od vlasnika.

Novinarku portala ’In medija’ iz Inđije Vericu Marinčić sa zadatka je fizički udaljio pripadnik obezbeđenja u zgradi lokalne opštine.

U martu su novinari napadani, reporterski Tanjuga nepoznata osoba oduzela je mikrofon, dok su izveštavali o protestu građana koji podržavaju Novosađanku Anu Mihaljicu kojoj je socijalna služba privremeno bila oduzela troje dece.

Novinarka Televizije N1 Кsenija Pavkov je nakon izveštavanja sa ovog skupa dobila pretnje u kojima se navodi “da će biti zaklana” i “da će joj biti polomljene kosti”

Aleksandar Šapić, donedavni gradonačelnik Beograda i aktuelni predsednik Privremenog organa Grada Beograda, koji odbija da odgovara na pitanja novinara televizija N1 i Nova S, u martu je vređao te medije vređao rekavši da „vode antisrpsku politiku“.

UNS je pozvao Šapića da ne krši Zakon o javnom informisanju i medijima diskriminišući novinare.

0 Comments

Submit a Comment