Besmrtna meduza

by | mar 31, 2024 | Svaštara | 0 comments

Besmrtna meduza, poznata kao Turritopsis dohrnii, nije samo fascinantna anomalija prirode, već i ključ koji bi mogao otključati tajne dugovječnosti.

Ova minijaturna meduza, ne veća od nokta vašeg malog prsta, posjeduje nevjerovatnu sposobnost da, kad se suoči sa stresom ili starenjem, može preokrenuti svoj životni ciklus i vratiti se u svoju mladenačku polipnu fazu.

Za razliku od ljudskih ćelija, koje s vremenom gube sposobnost regeneracije i podložne su starenju, ćelije besmrtne meduze imaju jedinstvenu sposobnost da se “podmlade”, vraćajući se iz zrelog stanja natrag u svoju prvobitnu, mladenačku formu.

Naučnici su otkrili da je ključ besmrtnosti meduze Turritopsis dohrnii u njezinim jedinstvenim genetskim procesima koji regulišu transdiferencijaciju, odnosno sposobnost zrelih ćelija da se preobrate u druge tipove ćelija.

Jedan od glavnih problema s kojim se naučnici suočavaju je održavanje Turritopsis dohrnii u laboratorijskim uslovima. Ova meduza zahtijeva specifične uslove okoline kako bi uspješno prošla kroz svoj jedinstveni ciklus regeneracije, što otežava detaljnu studiju njenih bioloških procesa.

Besmrtna meduza se nalazi u različitim morskim sredinama diljem svijeta, uključujući tople vode Sredozemlja, Atlantski okean i Pacifik. Praktični uslovi, poput bolesti i predatora u prirodi ograničavaju, ipak, njenu dugovječnost. (izvor: geek.hr)

0 Comments

Submit a Comment