U Kini se nalazi 47 globalnih geoparkova UNESKO

by | mar 30, 2024 | Zanimljivosti | 0 comments

Sa još šest geoparkova koje je Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) 27. marta  proglasila globalnim geoparkovima, Kina sada ima ukupno 47 globalnih geoparkova, piše Sinhua, prenosi Beta.

Među novoimenovanim lokacijama, geopark planine Čangbaišan u sjeveroistočnoj kineskoj provinciji Đilin pokriva površinu veću od 2.700 kvadratnih kilometara. U njemu se nalaze dramatični oblici reljefa i različiti tipovi stijena koji dokumentuju značajne višefazne vulkanske erupcije. Samo 2023. godine, slikovita oblast planine Čangbajšan primila je oko 2,75 miliona turista, što je rekord, prema podacima lokalnih vlasti.

Ostalih pet kineskih geoparkova koji su dodati su Geopark pećine Enšhi Veliki kanjon  – Tenglongdong u provinciji Hubej, Geopark Linsia u provinciji Gansu, Geopark Longian u provinciji Fuđian, Geopark Vugongšan u provinciji Điangks i Geopark Singji u provinciji Guidžou.

Oznaka Globalni geopark UNESKO-a ustanovljena je 2015. godine kako bi se prepoznala geološka baština od međunarodnog značaja. Trenutno, UNESKO globalna mreža geoparkova ima 213 geoparkova u 48 zemalja.

0 Comments

Submit a Comment