Zakonom legalizuju neobične frizure

by | mar 29, 2024 | Zanimljivosti | 0 comments

Francuski parlament će raspravljati o predloženom zakonu koji bi “legalizovao” neobične frizure, odnosno  zakonom koji se bavi rasističkom “diskriminacijom kose“ na radnom mjestu koja dovodi do toga da ljudi sa određenim tipovima frizura gube na unapređenjima, poslovima kao i zaposlenjima.

Olivije Serva, poslanik sa francuskog karipskog ostrva Gvadalupa, koji stoji iza ovog zakona, je rekao da je inspirisan sličnim američkim zakonodavstvom i da ima za cilj da proglasi krivičnim delom diskriminaciju prema “izgledu, boji, dužini ili teksturi kosa”.

Najviše su pogođene crnkinje, koje su često bile prinuđene da promijene frizuru prije intervjua za posao, iako je „nošenje prirodne kose – pramenova, dredova, pletenica, afro, crvene ili plave kose – tijesno povezano sa samopoštovanjem“, rekao je on.

Gospodin Serva je dodao da su sociološke studije sugerisale da su “strukturisana, raspuštena kosa odnosno stilovi povezani sa manje ozbiljnim, manje rigoroznim, neurednijim ljudima, u poređenju sa onima sa ravnijom, više ukošenom kosom“, bez obzira na boju njihove kože.

Predlog ovog novog francuskog zakona je u velikoj mjeri zasnovan na zakonodavstvu u Kaliforniji, koja je 2019. godine postala prva američka država koja je zabranila diskriminaciju na radnom mjestu i u školi protiv crnaca zbog nošenja frizura kao što su pletenice, uvijanje i pramenovi.

Francuski zakon o kosi podnijet je juče, 28. marta.

0 Comments

Submit a Comment