Životinje, čuvajte se virusa koje prenose ljudi

by | mar 28, 2024 | Svaštara | 0 comments

Neke od najsmrtonosnijih bolesti koje su pogodile čovječanstvo potiču od patogena koji su prenijeti sa životinja na ljude, međutim, najnovija britanska naučna studija pokazala je da ljudi prenose duplo više bolesti životinjama nego što one prenose ljudima.

Virus koji izaziva HIV prešao je sa šimpanzi na ljude, a mnogi stručnjaci vjeruju da je virus korone potekao od slijepih miševa.

U novoj studiji se istraživalo gotovo 12 miliona virusnih genoma i otkriveno je gotovo 3.000 slučajeva virusa koji su prešli sa jedne vrste na drugu, prenio je Rojters. Od toga, 79 odsto slučajeva je uključivalo virus koji se prenosi sa jedne na drugu životinjsku vrstu.

Preostalih 21 odsto virusa uključuje ljude, a od toga je 64 odsto bilo prenos od čovjeka na životinje ili antroponoza, a 36 odsto je bilo posljedica prenosa virusa sa životinja na čovjeka ili zoonoza.

Istraživanje londonskog Instituta za genetiku takođe je pokazalo da su divlje životinje mnogo češće dobile viruse od čovjeka nego na drugi način.

“Ovo zaista ističe naš ogroman uticaj na okolinu i životinje oko nas”, rekao je Sedrik Tan, doktorand kompjuterske biologije na Institutu genetike Univerziteta u Londonu, glavni autor studije objavljene u časopisu Nature Ecology & Evolution, prenosi RT Balkan.

0 Comments

Submit a Comment