Element 115 ili moskovijum

by | mar 26, 2024 | Svaštara | 0 comments

Element 115 ili moskovijum je svojevrsna enigma. Dodat je u periodni sistem elemenata tek 2016. godine, ali je decenijama privlačio posebnu pažnju zbog navodne povezanosti sa vanzemaljskom tehnologijom i vanzemaljskim oblicima života.

Moskovijum (Mc) je superteški sintetički hemijski element, vjerovatno postprelazni metal, sa atomskim brojem 115. Ime je priznato od IUPAC-a, piše u Vikipediji.

Moskovijum je prvi put sintetisan 2003. godine, kada ga je proizveo zajednički tim američkih i ruskih naučnika pri Udruženom institutu za nuklearna istraživanja (JINR) u ruskom gradu Dubna. U decembru 2015. zajednička komisija IUPAC/IUPAP je priznala moskovijum kao jedan od četiri nova elementa. Zvanično je 28. novembra 2016. dobio ime po Moskovskoj oblasti, gde se nalazi i sjedište JINR.

Moskovijum je ekstremno radioaktivan element, a njegov najstabilniji poznati izotop moskovijum-290 ima vrijeme poluraspadanja od samo 0,8 sekundi. U periodnom sistemu nalazi se u p-bloku transaktinoidnih elemenata. Član je 7. periode i smješten je u 15. grupu kao najteži pniktogeni element, mada do danas nije dokazano da bi se on mogao ponašati kao teži homolog pniktogena bizmuta. Proračuni pokazuju da bi moskovijum mogao imati neke osobine slične svojim lakšim homolozima: azotu, fosforu, arsenu, antimonu i bizmutu, te da bi takođe mogao biti i postprelazni metal, mada postoje i određene pretpostavke da bi između moskovijuma i njegovih lakših homologa moglo biti velikih razlika. Do danas (stanje: mart 2018) proizvedeno je oko 100 atoma moskovijuma, a svi oni imaju masene brojeve (maseni broj je zbir broja protona i neutrona u jezgru atoma) između 287 i 290.

Ranije privremeno ime koje mu je dodelio IUPAC bilo je ununpentijum. Takođe je poznat i kao Mendeljejev eka-bizmut ili jednostavno kao element 115, piše Vikipedia.

0 Comments

Submit a Comment