Ponovo radi bioskop: Savremeni crnogorski film 2017-2023

by | mar 11, 2024 | Šta ima? | 0 comments

Filmski centar Crne Gore i Crnogorska kinoteka, u partnerstvu sa digitalizovanim bioskopima i centrima za kulturu, sa zadovoljstvom najavljuju program „PONOVO RADI BIOSKOP: Savremeni crnogorski film 2017-2023“, koji će trajati od marta do juna 2024. godine.

U okviru manifestacije, publika će imati priliku da se informiše o savremenoj crnogorskoj filmskoj produkciji i da pogleda dugometražne i kratkometražne igrane, dokumentarne, animirane filmove, kao i koprodukcijske projekte, koje je Filmski centar Crne Gore posredstvom različitih konkursa podržao od 2017. do 2023. godine.

Glavni cilj projekta je promocija crnogorske kinematografije, uvezivanje institucija kulture, decentralizacija kulture i razvijanje publike, kao i stvaranje nove baze gledalaca. To se naročito odnosi na opštine, koje godinama nijesu imale bioskope, a koje su zahvaljujući projektu digitalizacije bioskopskih sala, koji Filmski centar Crne Gore sprovodi sa Ministarstvom kulture i medija i lokalnim samoupravama dobile ili će dobiti, nove digitalizivane bioskopske sale.

Kako bi se na adekvatan način unaprijedila crnogorska kinematografija, te došli do toga da u svim opštinama imamo nedjeljne i mjesečne repertoare i publiku koja će da se razvija i raste, neophodno je zajedništvo, pa će osim Filmskog centra Crne Gore, Crnogorske kinoteke, centara za kulturu, doprinos projektu dati i Fakultet dramskih umjetnosti sa Cetinja, kao krovna obrazovna umjetnička institucija u našoj državi.

Sredinom aprila, kao dio programa „PONOVO RADI BIOSKOP: Savremeni crnogorski film 2017-2023“ Filmski centar Crne Gore sa Crnogorskom kinotekom i KIC Budo Tomović organizovaće i crnogorske premijere filmova „Supermarket“ reditelja Nemanje Bečanovića, koji je prvi susret sa publikom imao na festivalu u Talinu, kao i ostvarenja „Neka cvjeta rosno cvijeće“ Ivana Bakrača, koji je premijerno prikazan na Sarajevo film festivalu.

Filmovi će biti prikazani u salama centara za kulturu u kojima je Filmski centar Crne Gore, u partnerstvu sa Ministarstvom kulture i medija, završio proces digitalizacije – u opštinama Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Mojkovac, Nikšić, Kotor, Tivat, Bar, Herceg Novi i Podgorica. Osim toga, tokom aprila i maja 2024. godine, zahvaljujući putujućem bioskopu Filmskog centra Crne Gore, projekcije će biti upriličene i u gradovima koji još nemaju digitalizovane bioskopske sale – u Rožajama, Gusinju, Petnjici, Andrijevici, Plavu, Kolašinu, Plužinama, Žabljaku, Šavniku, Danilovgradu, Zeti, Tuzima, Cetinju i Ulcinju.

Od 14. marta do 6. juna 2024. godine, projekcije u Podgorici, biće organizovane svakog četvrtka u 19 sati, u maloj sali Crnogorske kinoteke „Gojko Kastratović“. Program će 14. marta biti otvoren prikazivanjem ostvarenja „Poslije zime“, u režiji Ivana Bakrača.

Nakon projekcije, svakog četvrtka u Crnogorskoj kinoteci (mala sala „Gojko Kastratović“) biće organizovani i razgovori sa umjetnicima koji su učestvovali u stvaranju filma, a razgovore će moderirati novinarka Svetlana Višnjić. Gost prve večeri biće reditelj Ivan Bakrač.

Ulaz na sve projekcije u Crnogorskoj kinoteci, kao i u svim centrima za kulturu  u kojima će biti puštani filmovi je besplatan, a o repertoaru će publika biti blagovremeno obaviještena.

Medijski sponzor programa „PONOVO RADI BIOSKOP: Savremeni crnogorski film 2017-2023“ je Radio Televizija Crne Gore.

0 Comments

Submit a Comment