Deveti strip vikend ‘Il nove della rosa’ – Milo Manara u Herceg Novom

by | mar 8, 2024 | Čuj - viđi - javi | 0 comments

Javlja: Nebojša Mandić

Italijanski maestro Milo Manara, jedan od najvećih strip autora svijeta, koji je upravo uradio ilustrovanu verziju kultne knjige „Ime ruže“ (Il nome della rosa), Umberta Eka, boraviće u Herceg Novom od 15. do 17. marta ove godine, u okviru devetog izdanja Strip vikenda. Ovogodišnje izdanje Strip vikenda pod nazivom „Il nove della rosa“ (igra riječi, Italijanski– nove devet, nome ime) biće otvoreno u petak 15. marta u Galeriji „Josip Bepo Benković“ i to izložbom „Manara između stripa, književnosti i filma“.

„Ovo je značajan trenutak na svjetskom nivou za jedan ovakav gradniozni kulturni događaj, jer je ove Manara završio prvi dio ilustrovane verzije remek djela „Ime ruže“ svog velikog prijatelja, genijalnog italijanskog pisca Umberta Eka. Knjiga koju će promovisati u Herceg Novom, za sada je izdata samo na italijanskom jeziku i promovisana je jedino na Apeninskom poluostrvu, u Francuskoj i u Istri u okviru Sajma knjiga u Puli. Trosegmentna izložba obuhvata originalne table i crteže iz „Imena ruže“, originalne radove za film kroz saradnju sa Felinijem, ali i radove koji su svojevrsna reprodukcija Karavađovih (Caravaggio) slika, a kroz koje je rekonstruisan slikarev burni život“, objašnjavaju iz Udruženja ljubitelja stripa Hercegnovski strip festival (HSF) koji u saradnji sa Ministarstvom kulture organizuju ovogodišnje izdanje Strip vikenda.

U okviru trodnevnog programa pored likovnog i klasičnog stripovskog programa, biće održana i radionica crtanja stripa i storyboardinga koju će za srednjoškolce voditi poznati svjetski umjetnik, dobitnik Emmy nagrada, ambasador HSF-a u svijetu, William Simpson.

Kao kulminacija edukativnog programa u okviru devetog izdanja Strip vikenda planirana je naučna interaktivna panel diskusija pod nazivom „Strip, literatura, film – budućnost kreativne industrije u Crnoj Gori”, na kojoj će učestvovati umjetnici Milo Manara i William Simpson, ministarka kulture i medija Tamara Vujović i ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović, te direktorica Filmskog Centra Crne Gore Aleksandra Božović, dekan FDU Cetinje Edin Jašarović i dekan FU UDG Nenad Vujadinović, kao i dramaturg Stevan Koprivica i režiser Ivan Marinović.

„U okviru Strip vikenda imaćemo i premijerno predstavljanje stripa „Jomar“ našeg velikog prijatelja, Milka Peka iz Hrvatske, kao i razgovor i predstavljanje kompletnog opusa Mila Manare koji će voditi naš poznati novinar Vuk Perović. Kako je to već uobičajeno tu je i izuzetan muzički program koji će činiti koncerti grupa „Bert Rogers Band ft. Lesya“, „Eliza Stark & The Dappers“ i „Low voltage“. Naravno i tokom ovog Strip vikenda, kao i na svim našim manifestacijama, svi programi su potpuno besplatni za posjetioce“, navode organizatori uz podsjećanje da je Milo Manara živa legenda u svijetu umjetnosti i da je njegovo gostovanje zasigurno najveći kulturni događaj ove godine u Crnoj Gori.

IX HSF Strip vikend – Il noVe della rosa, 15 – 17. MART 2024.

PROGRAM:

Petak, 15. mart
10:00 JUSMŠ “Ivan Goran Kovačić”, Herceg Novi
–         William Simpson – Radionica crtanja stripa i storyboardinga sa učenicima srednjih škola 19:00 Galerija Josip Bepo Benković, Stari grad
–         Zvanično otvaranje Strip vikenda
–         Izložba originalnih radova „Milo Manara – između stripa, literature i filma“
21:00 Gradska kafana, Herceg Novi
–         HSF Žurka u devet – Live music: „Bert Rogers Band ft. Lesya“

Subota, 16. mart
11:00 – 17:00 Gradska kafana, Herceg Novi
–         Crtanje za fanove
–         Crtanje na majicama
–         Berza stripa
11:00 – 12:00 Gradska kafana, Herceg Novi
–         Milo Manara, potpisivanje stripova
12:00 – 13:00 JU Muzička škola, Herceg Novi
–         Panel diskusija: “Strip, literatura, film – budućnost kreativne industrije u Crnoj Gori”;

Učestvuju:
·      Umjetnik, Milo Manara
·      Umjetnik, William Simpson
·      Ministarka kulture i medija, Tamara Vujović
·      Ministarka prosvjete, nauke i inovacija, Anđela Jakšić Stojanović
·      Direktorica Filmskog centra Crne Gore, Aleksandra Božović
·      Dekan FDU Cetinje, Edin Jašarović
·      Dekan FU UDG, Nenad Vujadinović
·      Dramaturg, Stevan Koprivica
·      Režiser, Ivan Marinović
·      Predstavnik HSF-a, Jovan Subotić

13:00 – 14:00 Gradska kafana, Herceg Novi
–         Milko Peko, premijerno predstavljanje stripa “Jomar”
19:30 – 22:00 Lazure hotel&marina, Herceg Novi
–         HSF žurka – Koncert „Eliza Stark & The Dappers“

Nedjelja, 17. mart
11:00 – 13:00 Lazure hotel&marina, Herceg Novi
–         Kafa sa maestrom – razgovor sa Milom Manarom vodi novinar Vuk Perović
17:00 – 01:00 Pub Got, Herceg Novi
–         St. Patrick’s HSF žurka
–         Koncert „Low voltage“

0 Comments

Submit a Comment