Sedam dana bez hrane

by | mar 4, 2024 | Svaštara | 0 comments

Tim istraživača je okupio grupu od 12 zdravih, voljnih učesnika i zamolio ih da učestvuju u eksperimentu koji je značio sedmodnevni post. Za to vrijeme, učesnici su mogli piti samo vodu – hrana nije bila na meniju, prenosi geek.hr.

Istraživači su svakodnevno pažljivo analizirali promjene u više od 3.000 proteina u krvi učesnika i došli do fascinantnih saznanja.

Naučnici su otkrili da, nakon što započne post, tijela učesnika studije brzo mijenjaju taktiku kada je riječ o proizvodnji energije. Umjesto da se oslanjaju na uobičajenu glukozu, prelaze na korišćenje zaliha masti.

Ova promjena donosi vidljive rezultate: učesnici su, u prosjeku, tokom sedmice posta izgubili impresivnih 5,7 kg, a još e zanimljivije, izgubljena težina nije se vratila čak ni kada su se vratili uobičajenom načinu prehrane.

Studija je otkrila i da  je treći dan posta donio pravu buru promjena kada je riječ o nivou proteina u krvi. Brojni spojevi, ključni za naše zdravlje, počeli su iskazivati intenzivne i nepredvidive promjene, otvarajući nova pitanja i mogućnosti za daljnje istraživanje.

Kada su istraživači uporedili rezultate svojih istraživanja s podacima iz genetskih studija, uspjeli su razotkriti potencijalne zdravstvene učinke promjena u 212 spojeva plazme tokom posta. Na primjer, zapaženo je značajno smanjenje u nivoima proteina SWAP70, koji je povezan s manjim šansama za razvoj reumatoidnog artritisa. Ovaj podatak baca novo svjetlo na mogući razlog zašto ljudi koji pate od ovog stanja osjećaju manje boli kada poste.

Zanimljivo je i otkriće vezano za protein HYOU1, poznat po svojoj ulozi u razvoju bolesti koronarnih arterija. Tokom posta, zabilježen je pad nivoa ovog spoja, što ukazuje na to da duži periodi bez hrane mogu imati pozitivan učinak na srčano zdravlje, otvarajući vrata novim mogućnostima u prevenciji i liječenju srčanih oboljenja.

Naučnici su došli do saznanja i o neželjenim efektima koje post može imati na zdravlje. Zabilježili su porast faktora XI koji učestvuje u zgrušavanju krvi, što bi moglo povećati mogućnost za nastanak tromboza.

Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u časopisu Nature Metabolism.

0 Comments

Submit a Comment