Poremećen internet telekomunikacioni saobraćaj između Azije, Evrope i Bliskog istoka

by | mar 4, 2024 | Novosti | 0 comments

Zbog oštećenja podmorskih kablova u Crvenom moru poremećene su telekomunikacije između Azije, Evrope i Bliskog istoka, pa su provajderi preusmjerili bar četvrtinu saobraćaja, uključujući i internet veze, javlja CNN.

Ne zna se kako su “prekinuti” kablovi u vlasništvu četiri velike telekomunikacione mreže što je dovelo do “značajnih” poremećaja komunikacija na Bliskom istoku, saopštila je telekom-kompanija “HGC Global komjunikejšns” iz Hong Konga.

Među mrežama koje su stradale su Azija-Afrika-Evropa 1 – sistem kablova dugačak 25.000 kilometara koji preko Egipta povezuje jugoistočnu Aziju sa Evropom.

Pogođena je i Kapija Evropa-Indija (EIG), sistem kablova koji povezuje Evropu, Bliski istok i Indiju, a njegov investitor je Vodafon, prenosi Beta.

Po procjeni HGC-a, pogođeno je 25 odsto saobraćaja između Azije i Evrope i na Bliskom istoku.

Kompanija je saopštila da preusmjerava saobraćaj i da pomaže poslovnim subjektima.

Postavljanje mnogih takvih kablova posljednjih godina finansiraju giganti interneta Gugl, Majkrosoft, Amazon i Meta.

Do uništenja kablova na dnu Crvenog mora došlo je nekoliko sedmica pošto je zvanična vlada Jemena upozorila da bi pobunjeni Huti – koji drže kranji zapad te zemlje – mogli da udare i po kablovima.

Huti koji uživaju podršku Irana, napadaju raketama i dronovima teretne brodove u Adenskom zalivu i na Crvenom moru, pa je dio tog brodskog saobraćaja između Indijskog okeana i Sredozemnog preusmjeren na mnogo dužu rutu oko cijelog afričkog kontinenta.

Izraelski internet medij Gloubs ukazao je prošle sedmice na mogućnost da Huti oštete kablove.

Vođa Pokreta Huti Abdel Malek-Al Huti tvrdio je da to nije istina. “Nemamo namjeru da na napadamo podmorske kablove koji obezbjeđuju internet zemljama regiona”, saopštio je on.

Vlada Jemena je za štetu na kablovima optužila američke i britanske vojne snage koje dejstvuju u regionu – piše u izvještaju koji je u subotu objavila državna novinska agencija Jemena. Za sada nema komentara na to.

Zemljotres na Tajvanu 2006. godine je doveo do oštećenja kablova širokih razmjera, uz prekid internet veza.

0 Comments

Submit a Comment