Francuska postaje prva zemlja koja je u Ustav unijela pravo žena na abortus

by | mar 4, 2024 | Novosti | 0 comments

Francuska će danas postati prva zemlja koja je uključila dobrovoljni prekid trudnoće u svoj Ustav, za razliku od mnogih zemalja u kojima se to pravo ograničava.

Predstavnici oba doma francuskog parlamenta – Senata i Narodne skupštine, okupiće se na svečanosti u dvorcu Versaj gdje treba da odobre izmenu Ustava koju je predložila vlada, prenosi Beta.

Četiri dana prije 8. marta, Međunarodnog dana prava žena, ovom reformom će se u član 34. Ustava uvesti rečenica – “Zakonom se utvrđuju uslovi pod kojima se ostvaruje sloboda zagarantovana ženama da pribjegnu dobrovoljnom prekidu trudnoće”.

To će biti “prva ustavna odredba tako eksplicitna na tu temu, ne samo u Evropi, već i u svijetu”, rekao je Li Hoktor, stručnjak Centra za reproduktivna prava, američke organizacije koja brani pravo na abortus.

Abortus je u Francuskoj legalizovan 1975. godine, četiri godine posle apela u kojem su 343 žene, među kojima slavne glumice Žana Moro, Katrin Denev i spisateljice Simon de Bovoar, Margerit Diras i Fransoaz Sagan priznale da su imale abortus.

0 Comments

Submit a Comment