Brđanin: Odluka o mome razrješenju nezakonita u svim svojim aspektima

by | mar 4, 2024 | Novosti | 0 comments

Zoran Brđanin, koga je Vlada sinoć na telefonskoj sjednici smijenila sa funkcije direktora Uprave policije CG, reagovao je danas izjavom za javnost u kojoj kaže da je odluka o njegovom razrješenju “nezakonita u svim svojim aspektima”.

“Prvo, nezakonit je postupak koji je vodio mom razriješenju. Naime, Upravni sud Crne Gore presudom (U12564/2023), kojom sam ponovo vraćen na dužnost u decembru 2023. godine, nedvosmisleno je utvrdio da su posebni izvještaji direktora Uprave policije, time što nijesu blagovremeno razmatrani od strane Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore, zapravo prihvaćeni. Identičan pravni stav je naveden i u presudi Upravnog suda Crne Gore (U3274/2021) povodom imenovanja ranijeg direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB). Ukratko, neblagovremeno razmatrani posebni izvještaji direktora Uprave policije, podnijeti prethodnom a razmatrani od aktuelnog saziva Skupštine Crne Gore, predstavljaju izigravanje Zakona o unutrašnjim poslovima i nepoštovanje presude Upravnog suda i pravnih stavova izraženih u sudskoj praksi Crne Gore.

Drugo, Vladina odluka o mom razriješenju zasnovana na nezakonitom postupku je formalno i suštinski nezakonita, a sa materijalnog stanovišta neodrživa. Radi se o grubom ignorisanju mehanizma predviđenog Zakonom o unutrašnjim poslovima, ali i pravosnažne sudske presude.

Treće, sadržaj odluke Vlade je, do sad, neviđen u našoj pravnoj praksi i, takođe, nezakonit. To predstavlja konačno zakucavanje u lancu oglušenja o zakonske norme i sudske odluke koje će, nesumnjivo, imati višeslojne posljedice po različite procese od državnog interesa u kojima se mjeri privrženost države Crne Gore vladavini prava”, naveo je Brđanin u pisanoj izjavi za medije.

On je najavio da će, ukoliko Vlada ne stavi van snage nezakonitu odluku, podnijeti tužbu Upravnom sudu, “kako bi se u sporu pune jurisdikcije, sada već treći put, poništilo još jedno nezakonito rješenje Vlade Crne Gore”.

“Preko dvije decenije sam profesionalno u policiji, na sve pozicije sam dolazio u skladu sa obrazovnim i iskustvenim referencama, niko me nigdje nije preporučivao niti štitio, a sudske sporove sam vodio sa različitim vlastima, dajući maksimum u realizaciji profesionalnih obaveza i čuvanju, u mjeri svojih mogućnosti, integriteta institucije. Neću da budem saučesnik u politizaciji policije onima koji su javno glasni u priči o profesionalizmu i još glasniji u pokušajima kriminalizacije svakog ko im se suprostavi u dostizanju partikularnih interesa. Ovdje se ne radi o tome da ja uporno želim da budem direktor Uprave policije, već sam uporan u pristupu da ukažem da niko, pa ni Vlada, odnosno pojedini političari, ne mogu da odlučivati o bilo čijoj sudbini gazeći zakon. Razumijem da su takvi kao ja nepoželjni mnogim vlastima, ali vjerujem da to sad razumije i značajan dio zainteresovane javnosti”, kazao je Brđanin u izjavi.

VEZANE VIJESTI

 

0 Comments

Submit a Comment