Agencija UN optužuje Izrael za mučenje njenih zaposlenih da bi priznali veze sa Hamasom

by | mar 4, 2024 | Novosti | 0 comments

Agencija UN za palestinske izbjeglice (UNRWA) optužila je danas Izrael za pritvaranje i mučenje nekih njenih zaposlenih kako bi lažno priznali da ona ima veze sa Hamasom, prenosi Beta.

Oni su povjerili timovima UNRWA da su ispitivani o odnosima agencije i Hamasa i umiješanosti u napade 7.oktobra na Izrael, te da su ih mučili i maltretirali ne bi li priznali, saopštila je portparolka Džulijet Tuma.

Izrael je optužio najmanje 12 zaposlenih iz UNRWA da su bili umiješani u terorističke napade 7.oktobra i tvrdi da je od oko 13.000 zaposlenih u agenciji 12 odsto članova Hamasa ili drugih palestinskih ekstremističkih organizacija.

Izraelski zvaničnici su rekli da su neke informacije o 12 zaposlenih umiješanih u napade prikupili sa telefona i iz drugih izvora.

UNRWA je otpustila deset od 12 optuženih, a dvojica nisu više živa, prenio je CNN, koji nije mogao da potvrdi te optužbe.

Portparolka je rekla da su lažna priznanja data tokom mučenja korišćena da se dalje šire dezinformacije o agenciji u sklopu pokušaja da se uništi.

Ona nije povezala ta priznanja s optužbama protiv 12 zaposlenih osumnjičenih za učešće u napadima u Izraelu prvog dana rata.

Te optužbe su dio još neobjavljenog izvještaja UNRWA u kojem se navodi široko rasprostranjeno fizičko i psihičko zlostavljanje Palestinaca pritvorenih tokom rata, uključujući 21 zaposlenog od kojih su neke tukli, a drugima prijetili, prenosi Beta.

0 Comments

Submit a Comment