Performans ispred Skupštine CG: ‘Poslanici da podrže Rezoluciju o osudi zločina Izraela u Palestini’

by | mar 1, 2024 | Novosti, Čuj - viđi - javi | 0 comments

Javlja: Pokreta solidarnosti sa Palestinom

U znak protesta zbog odbijanja poslanika da podrže peticiju kojom se predlaže usvajanje Rezolucije o osudi zločina Izraela u Palestini, danas su aktivisti Pokreta solidarnosti sa Palestinom organizovali performans ispred Skupštine.

“Po pitanju ove rezolucije, možemo primijetiti da postoje velike kalkulacije. Kalkuliše se sa pravom, sa ljudskim životima, sa mjerama Međunarodnog suda pravde u Hagu, sa rezolucijama Ujedinjenih nacija (UN). Pozivamo naše poslanike da stanu uz građane koji su prepoznali ono što je istina i ono što je pravda, i kroz višemjesečne proteste pokazivali svoju solidarnost i saosjećanje sa palestinskim narodom. Zatražili smo i da zakonodavni dom i poslanici osude zločine u Palestini, okupatorsku silu koju niko ne može da zaustavi. U momentu kada vlada humanitarna katastorfa, kada čitav svijet ne želi da spriječi jednu takvu katastrofu, mi kao država Crna Gora želimo da uradimo sve što je do nas. Zato i jesmo ovdje, i zato ćemo insistirati da naši poslanici preuzmu konkretne akcije, jer ako ne preduzmu samo ohrabrujemo zločince”, rekao je Denis Mekić, aktivista Pokreta solidarnosti sa Palestinom.

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević je odlučio da ovaj predlog i rezoluciju inicira nadležnom odboru, koji je dužan da je razmotri.

“Za mene ovo nije političko pitanje, za mene je ovo par ekselans ljudsko pitanje. Imamo situaciju da je na današnji dan skoro 40 hiljada poginulih u Gazi, da imamo preko 15 hiljada poginule djece, imamo preko 250 srušenih vjerskih objekata, 97 odsto vode u Gazi nije za piće. Mislim da moramo podići glas i osuditi zločine koji se dešavaju na prostoru Gaze i Palestine. Iako u internim razgovorima svi osuđuju i imaju empatiju, nijesam naišao na nekog ko je spreman da sa mnom inicira ovaj predlog javno. Nadam se da će kolege iz parlamenta moći da kažu javno, ono što govore interno i da će podržati rezoluciju”, rekao je Zirojević.

Performans ispred Skupštine CG: 'Poslanici da podrže Rezoluciju o osudi zločina Izraela u Palestini'

 

0 Comments

Submit a Comment