Nebeske rijeke mijenjaju smjer

by | mar 1, 2024 | Svaštara | 0 comments

Kroz našu atmosferu teku rijeke intenzivne vlage jednako kao što to čine njihove tekuće verzije po kopnu. Ti nebeski tokovi su, na žalost, mnogo teže vidljive golim okom. Često proizvod ciklona, atmosferske rijeke mogu diktirati gdje će pasti intenzivna kiša, što njihovu nevidljivost čini problemom.

Razumijevanje njih postaje sve važnije kako se naša sve toplija atmosfera sve više puni vodom, prisiljavajući ove vazdušne vodene tokove da mijenjaju smjer.

Do sada su se istraživači oslanjali na računarsko modeliranje kako bi predvidjeli kamo bi se ta vodena para vjerovatno kretala, ali istraživači su sada osmislili način da ih špijuniramo u stvarnom vremenu. Komad slagalice koji je nedostajao bio je 3D vjetrovni pejzaž.

Naučnik s Kalifornijskog univerziteta Weiming Ma i njegove kolege su odredili da se satelitski zapisi prostornih temperatura mogu koristiti za stvaranje približnog stvarnog 3D vjetrovnog polja. Kombinujući te podatke s NASA podacima o vlazi, otkrili su globalni raspored vlažnih struja.

Većina vlage na nebu prenosi se atmosferskim rijekama dok teku prema polovima. Odgovorne su za do 30 posto godišnjih padavina u SAD i Evropi, te čak do 40 posto tokom vlažne sezone u istočnoj Aziji.

Atmosferske rijeke obično se formiraju iznad tropskih okeana, ali kada se nađu iznad kopna, često stvaraju vremenske nepogode, poput olujnih vjetrova i poplava.

Te nebeske rijeke takođe utiču na promjenljivost morskog leda – njihovo prisustvo povećava nivo topljenja. U posljednjih nekoliko godina morski led doseže sve manje rekordne minimume na oba pola, prenosi Science Alert.

Animation showing sea ice extent in Antarctica in 2023

0 Comments

Submit a Comment