Evolucija ptica počela mnogo prije izumiranja dinosaurusa

by | feb 28, 2024 | Svaštara | 0 comments

Nova studija pruža dokaze koji sugerišu da je evolucija modernih ptica počela mnogo ranije nego što se vjerovalo, prije izumiranja dinosaurusa, prenosi Beta.

Kako prenosi Sinhua, studija je objavljena ovog mjeseca u časopisu Prosidings (Proceedings) Nacionalne akademije nauka, a sproveli su je naučnici iz Kine i SAD koji su analizirali genome 124 žive vrste ptica i stvorili evoluciono drvo za Neoaves, koje uključuje 95 odsto svih modernih ptica.

Kombinujući fosilne zapise, oni su otkrili da se glavne loze ptica mogu podijeliti u dvije grupe, pri čemu jedna grupa predstavlja kopnene vrste, a druga grupa predstavlja vodene ptice i njihove srodnike. Oni su procijenili da se ovo razdvajanje dogodilo tokom perioda kasne krede (prije otprilike 87 miliona godina), mnogo prije izumiranja dinosaurusa na kraju krede, prije otprilike 66 miliona godina.

Nalazi osporavaju široko rasprostranjeno uvjerenje da je izumiranje dinosaurusa praćeno brzom evolucijom vrsta ptica. Prethodne studije su pokazale da je katastrofa rezultirala eliminacijom borbe ptica za resurse, čime je olakšala njihovu brzu diversifikaciju u 11.000 vrsta koje danas postoje.

Izumiranje dinosaurusa je “čini se imao ograničen uticaj na evoluciju ptica”, rekao je prvi autor studije Vu Šaojuan, profesor sa Univerziteta Điangsu u istočnoj Kini.

Istraživači koji su radili na studiji takođe su otkrili da je događaj globalnog zagrijavanja koji se dogodio prije 55 miliona godina odgovoran za evoluciju savremenih vrsta morskih ptica, kao što su pingvini i galebovi.

Nova otkrića pružaju sveobuhvatniju i rafiniraniju perspektivu o evoluciji ptica, rekao je koautor Džou Džonghe, sa Instituta za paleontologiju i paleoantropologiju kičmenjaka Kineske akademije nauka.

“Razvoj modernih ptica, za razliku od ranije priznatog obrasca brzih evolucionih promjena, postepen je i kontinuiran proces vođen prirodnom selekcijom. One imaju tendenciju da se usklade sa diverzifikacijom biljaka, sisara, riba i insekata”, ukazao je Džou.

0 Comments

Submit a Comment