Tijelo Alekseja Navaljnog predato njegovoj majci

by | feb 24, 2024 | Novosti | 0 comments

Tijelo ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog predato je njegovoj majci, saopštila je njegova portparolka Kira Jarmiš, prenosi Euronews Srbija.

“Hvala svima koji su ovo zahtijevali zajedno sa nama”, napisala je ona na Tviteru.

Jarmiš je dodala da se Ljudmila Ivanova, majka Alekseja Navaljnog, i dalje nalazi u Salegardu i da detalji o sahrani još nisu poznati.

“Ne znamo da li će se vlasti miješati u planove da se sahrana sprovede onako kako porodica želi i kako Aleksej zaslužuje. Obavijestićemo vas čim budemo imali neke novosti”, napisala je ona.

Julija Navaljna, udovica ruskog opoziciona Alekseja Navaljnog, koji je 16. februara umro u zatvoru u Rusiji, zatražila je ranije danas od ruskih vlasti da predaju njegovo tijelo radi sahrane. Dodala je da porodica želi da Navaljnog sahrani u skladu sa pravoslavnim običajima.

Saradnici Navaljnog su izjavili ranije da vlasti prijete da će sahraniti ruskog opozicionara u udaljenoj zatvorskoj koloniji gdje je umro, osim ako njegova porodica ne pristane na uslov da ne bude javne sahrane.

Jarmiš je u petak izjavila da je njegovoj majci rečeno da će Navaljni biti sahranjen unutar kaznene kolonije gdje je umro ako ona u roku od tri sata ne pristane da ga sahrani bez prisustva javnosti.

Aleksej Navaljni preminuo u zatvoru

0 Comments

Submit a Comment