Za šaku dolara

by | feb 22, 2024 | Blog | 0 comments

Piše: Omer ŠARKIĆ

Da li vas je muka kada morate da pišete i javno govorite ono što ne mislite a da tek privatno, u uskom krugu priatelja, slobodno iznosite svoj stav, kojeg javno morate prešutjeti?

Da li vam je neprijatno kada morate ići na proteste, perfomanse ili tribine, čak biti viđeni u prvim redovima jer vam poslodavac to prećutno traži, za stvari koje intimno ne podržavate ili vas ne interesuju?

Znam da vas je muka što se morate takmičiti sa drugim, sličnim vam, ko će prvi i oštrije javno reagovati za nešto što vas manje interesuje ili nijeste baš sigurni da je to onako kako ćete javno iznijeti, a morate, jer poslodavac to očekuje od vas, znate do to prati, da u suprotnom možete izazvati sumnju, ostati bez one šake krvavih dolara.

Mogu tek zamisliti kako se gadno osjećate ako ste novinar a javno ne smijete stati u odbranu kolege kojeg vam poslodavac već deceniju muči i ubija, spremajući mu zatvor do smrti. Ili, ako ste čuveni javni borac za pravo, demokratiju, slobodu, non-stop o tome trubite a morate zažmuriti na ubijanje svega toga.

Imate li pravo da se dičite borbom protiv korupcije u domaćim okvirima a sami ste korumpirani – i to za šaku dolara, gradeći lažni ugled i imidž, sve uz pomoć svog, isto takvog poslodavca koji vam je u stvari postao gospodar?

Znam da je nekima od vas ostalA makar mrva časti, da možda intimno plačete nad zločinom i genocidom koji gledate a koji ne smijete javno osuditi, opet zbog svog poslodavca koji je pokrovitelj tog zločina, jer, ako to uradite, svjesni ste da ćete ostati bez šake tih jebenih, krvavih dolara, prijema u ambasadu/e, javnog „ugleda“ i vidljivosti koju uživate.

Vrijedi li prodati svoju ličnu slobodu, etiku, profesionalni i lični dignitet i integritet, zbog malo više materijalnog komfora, lažnog ugleda, veće vidljivosti i „važnosti“?

Na ova pitanja odgovorite sebi, preispitujući se, a ne meni ili bilo kom drugom.

0 Comments

Submit a Comment