Boka Kotorska i karma

by | feb 22, 2024 | Blog | 0 comments

Piše: Predrag Miloradson NIKOLIĆ

U Crnoj Gori je makar 40 % kulture na plećima Boke Kotorske. Tu je neđe i Cetinje. Ostatak naša zemlja dijeli na ravne časti. Ono što povezuje Boku i Crnu Goru jeste vjekovna export – import priča koju su iznijele Crnogorke na svojim leđima. S Njeguša u Kotor ili s Velikih ili Malih Zalaza u Ljutu, ali na leđima ŽENA – sir, pršuta i drugi proizvodi na leđa do Kotora, a da se ne bi bilo praznog hoda uz onu strminu do Njegša so na leđa. Slava ženama!

Čudo neviđeno je da je Kotor i pored svega što ima i dalje opština, a ne gospodin grad. Grad koji u Crnoj Gori i treba i mora da ima poseban status. Jer ne radi se samo o Kotoru. Tu su objedinjeni s Kotorom i Morinj, Risan, Perast, Muo, Stoliv, Prčanj.

Ne bih davio o Perastu kao baroknom gradu. Da ne prepričavam fakte o njegovoj moći, o školovanju pomorstvu čak i ruskih kneževa, niti o veličini flote koju je posjedovao, ali hoću jedno – Perast je posljednji grad koji je spustio Mletačku zastavu. I tada je počeo da tone u obično naselje. A ko zna i ko poznaje Perast – taj grad jeste mjera vrijednosti, a ne neka priča iz povijesti. Mjera kojom se mjeri, a ne koja se mjeri. Razlika je. I hoću i drugo – Peraštani su dali vrijednost lancu da se nazove verigama. Ili, drugim riječima, donijeli su vrijednost svima nama.

Boka je nosilac dominantno katoličke kulture. Povezane s pravoslavljem na jedini pravi i hristoljubivi način – blisko i simbiotski. Ekumenski i to na terenu, što bi se kazalo.

Tako je Blažena Ozana, djevojčica i pastirica iz Lješanske nahije, Crnogorka i ispostaviće se amazonka, najprije bila u Kotoru sluškinja u porodici Buća, čija palača i dan danas krasi taj grad, iz pravoslavlja prešla u katoličanstvo i postala zazidana djevica – provodila je svoj život u ćeliji moleći se Bogu. Prvi put je napustila ćeliju tokom napada turskog admirala Hajrudina Barbarose, 1539. godine, kada je Kotor bio pred predajom, i sa kotorskih zidina, a ono od branilaca što je ostalo – povela i dala im snagu da Barbarosu isprate i odbrane Kotor. Što bi rekli stari Crnogorci – real life coaching.

Oćemo li o mozaicima iz Risna? Oćemo li o Marku Martinoviću od onih s Cetinja, koji je prešao u katoličanstvo, pa ga svojataju Hrvati, a niđe veze, koji je ruske kneževe obučavao pomorstvu i osnivač je prve pomosrske škole na Balkanu? Matiji Zmajeviću, opet Crnogorcu koji je bio brodograditelj, a postao admiral ruske flote za vrijeme Petra Velikog? E nećemo ni riječ o njima da pređe preko zuba. Ali hoćemo o ostavštini na jedan razumljiv način i pekaru i ginekologu i psihološkinji i kasirki i Jehovinom svjedoku!

Čuvajte se Wikipedie jer je loš izvor. Na primjeru kako agresivna srpska platforma na lažima gradi „istinu“ je primjer i Blažena Ozana kao srpska djevojčica iz Lješanske nahije. Ta platforma u nedostatku ili sramoti svoje, krade identitete drugih, pa u njihovom izdavaštvu možete naći slikovnice za predškolce – Srpski Žabljak Crnojevića. U nizu te platforme kapiram da Isusa nije rodila Jevrejka nego Srpkinja. Sad ide pjesma od Indire Radić. I zaključak – i Bog je Srbin! Žao mi je što nijesam psihijatar.

Čuvajte se skraćenica u životu. Ipak tražite pojašnjenje da bi bili sigurni. Recimo skraćenica TO. Jednom je bila skraćenica za teritorijalnu odbranu u SFRJ. Pa je skraćenica za terorističku organizaciju. Pa je skraćenica za turističku organizaciju.

Ako isključimo da više nije aktuelna TO kao teritorijalna odbrana, naći ćemo se u zabuni da li je TO kao turistička organizacija na lokalnim ili državnom nivou u stvari teroristička organizacija? Odgovor je jeste – upravo teroristička za turizam CG.

Jednoj Hrvatskoj bi bilo sasvim dovoljno da ima peraštansku priču o Gospi od Škrpjela, koju održava 1 € za ulaz turiste ili turistkinje ili njih, kako je sad nov izraz za jednu osobu da se kaže oni, i Caritas Kotorske Biskupije. Ne država Crna Gora! Ne TO (turistička organizacija CG kao teroristički bombaš ubica našeg potencijala).

Svojom pričom. Jednom pričom o Gospi od Škrpjela u Boki, neko bi drugi napravio hodočašće. S porukom istražite Boku. Istražite CG.

Politički namjesnici koji se po dubinama i širinama bavite turizmom u svom neznanju i upornom ubijanju svih naših potencijala treba da znate osnovnu stvar – treba da osjećate stid jer je Earvin Magic Johnson slučajno otkrio Gospu od Škrpjela. I napravio promociju bolju nego državna TO i sve lokalne ukupno. A trebali ste promocijom upravo da i njega dovedete i zabijete trojku s centra u posljednjoj sekundi, kao nekada i moj Nikola Ivanović Srbiji

Ako samo od Gospe krenemo kao jednim od bisera Boke i CG, napravićemo najljepši niz na pravi način.

Predlog za Vladu CG – prebacite ove iz TO u MUP: Bolje se razumiju u terorizam. Uklapa se i u skraćenicu.

Upozorenje za sve – sramota je za Kotor što je zabranio promociju knjige “Najveći zločin u istoriji” Jovana Čubranovića, a omogućio u JU KULTURNI CENTAR. “NIKOLA ĐURKOVIĆ” u Kotoru da se prikaže četnički film “Junaci Halijarda”, a baš su ti isti četnici igrali krvavo kolo nad njegovim unakaženim mrtvim tijelom u Herceg Novom na trgu koji upravo nosi njegovo ime. Tu ne da nema pravoslavlja nego nema čojstva.

Ali karma je čudo!

0 Comments

Submit a Comment