Ljudi s plavim očima imaju jednu zanimljivu prednost?

by | feb 13, 2024 | Svaštara | 0 comments

Samo jedna od deset osoba na svijetu može se pohvaliti plavom bojom očiju, a u određenim evropskim populacijama prevalencija naglo raste na čak i do tri na svake četiri osobe.

Naučnici u Velikoj Britaniji sugerišuu da plavooki/e mogu imati malu prednost u uslovima slabog osvjetljenja, prenosi zimo.dnevnik.hr.

Jedan eksperiment je pokazao da osobe s plavim očima mogu razaznati natpise na zidu u znatno slabijim uslovima osvjetljenja, u poređenju s osobama sa smeđim očima. Njihovo otkriće podupire teoriju da je gubitak pigmentacije šarenice mogao biti povoljan u određenim populacijama, kako bi se poboljšao vid u okruženjima sa slabim osvjetljenjem.

Treba imati u vidu da je navedeno istraživanje preliminarno i da je uzorak bio relativno mali, ali, ipak, rezultati bacaju svjetlo na evolucijske sile koje učestvuju u oblikovanju raznolikosti boja očiju.

Boja naših očiju određena je prisutnošću i raspodjelom proteina poput melanina u šarenici. Više razine melanina potamnjuju oči, dok smanjena pigmentacija rezultira plavljom bojom.

Evolucijska istorija sugeriše da se genetska mutacija koja je uticala na nivo melanina u očima dogodila u jednoj jedinki, šireći se kroz generacije i postala uobičajena osobina u cijelom svijetu, ali razlozi postojanosti te mutacije su složeni i višestruki. Recimo, možda je to dovelo do poboljšanog vida u okruženjima sa slabim osvjetljenjem ili je to možda odražavalo trošenje manje resursa (melanina) za razvoj u teškim uslovima.

0 Comments

Submit a Comment