Otvorena izložba tajnih satiričnih časopisa iz doba nacizma

by | feb 12, 2024 | Novosti | 0 comments

U Jevrejskom muzeju u Berlinu tokom vikenda je otvorena prva izložba tajnih satiričnih časopisa iz doba nacizma, u kojima je Adolf Hitler predstavljen kao klovn, a Jozef Gebels žestoko ismijan.

Neobičan projekat Njemca Kurta Bloha, autora tog antinacističkog satiričnog časopisa, otkriven je prvi put od njegovog stvaranja tokom Drugog svjetskog rata.

Kao jevrejski izbjeglica u Holandiji, Bloh, inače školovani advokat, u svom skrovištu je pisao, crtao i iz njega distribuirao 95 brojeva umjetničkog i političkog časopisa, između avgusta 1943. i aprila 1945. godine.

Oko 80 godina kasnije, čitav opus je predstavljen u Jevrejskom muzeju u Berlinu pod naslovom “Moja poezija je kao dinamit”, što je jedan od stihova Kurta Bloha.

Za Simon Bloh, njegovu ćerku koja je došla iz Njujorka na otvaranje izložbe, autor je bio čovjek oštrog i buntovnog pera, “mješavina Ane Frank i Tupaka”.

Kurt Bloh je pobjegao iz Dortmunda u Holandiju nakon što je Hitler došao na vlast 1933. Posle njemačke invazije na Holandiju 1940. bio je primoran da se krije. Uz pomoć antinacističke mreže jednog holandskog pastora našao je utočište na tavanu kuće u Enšedeu sa još par njemačkih Jevreja.

Bloh je samo sa penkalom i isječcima drugih časopisa počeo da stvara kolažni “Het Ondervater Cabaret” (Kabare u podmornici), šareni i drski fanzin u formatu razglednice, prenosi Beta.

Bloh je svoj “časopis”, koji je ismijavao nacistički režim, distribuirao rizikujući sopstveni život. To je radio preko mreže od 30 pripadnika pokreta otpora i pouzdanih prijatelja, koji su vraćali primjerke nakon čitanja.

Uprava muzeja je ocijenila da je taj časopis “jedinstveno svjedočanstvo umjetničkog otpora nacional-socijalizmu”.

U oko 500 tekstova na njemačkom i holandskom, Bloh napada nacističko licemjerje i neuspjeh ratnih napora, ismijava Hitlera i njegovu pratnju, dok pripovijeda o borbi svoje porodice da preživi u momentima kada su njeni članovi daleko jedni od drugih.

Poslednji broj je datiran 3. aprila 1945. godine, ubrzo nakon što su savezničke snage oslobodile Enšede, čemu je Bloh posvetio svoju prvu pjesmu napisanu na engleskom.

Iako je preživio nacističke zločine, Bloh je izgubio majku i sestre koje su ubijene u nacističkim logorima. Posle rata oženio se djevojkom preživelom u Aušvicu i emigrirao u Njujork, ponijevši sa sobom svoju kolekciju časopisa, koja je ostala pohranjena na polici, sve do njegove smrti 1975.

Simon Bloh, koja sada ima 64 godine, i njena majka Rut (98) su konačno osjetile da je došlo vrijeme da je predstave javnosti.

0 Comments

Submit a Comment