CDT: Vlada da ne krije koliko koštaju bivši funkcioneri

by | feb 12, 2024 | Novosti | 0 comments

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) je pozvao danas Vladu Crne Gore i premijera da obezbijede transparentnost trošenja javnog novca, odnosno da se pobrinu da se ne kriju od javnosti troškovi naknada koje primaju bivši funkcioneri.

CDT je saopštio da je uputio zahtjeve za slobodan pristup informacijama Generalnom sekreterijatu Vlade Crne Gore i ministarstvima, tražeći detalje o naknadama koje su bivši funkcioneri primali nakon prestanka funkcije u periodu od marta 2016. do septembra 2023. godine.

“Svega šest ministarstava je dostavilo informacije sa spiskom javnih funkcionera i naknadama koje su primili po prestanku funkcije”, konstatuje CDM u saopštenju za javnost, navodeći da su to učinila ministarstva ekonomskog razvoja, kulture i medija, prosvjete, nauke i inovacija, prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, rada i socijalnog staranja. Ministarstvo javne uprave je, napominje se, dostavilo samo informacije o naknadama za funkcionere koji su ostvarili to pravo nakon 2022. godine.

Prema dostavljenim podacima, navedenih šest resora potrošilo je više od 1,1 miliona eura na naknade bivšim funkcionerima, u okviru posljednjih sedam i po godina.

“Pet ministarstava je djelimično odobrilo naš zahtjev, izostavljajući informacije o izdvajanjima za funkcionerske naknade, dok od šest ministarstava uopšte nijesmo dobili tražene podatke. Zanimljivo je da je su pojedina ministarstva kao obrazloženje za nedostavljanje informacija o naknadama po svim godinama navodila  sajber napad na Vladinu informatičku infrastrukturu koji se dogodio 2022. godine, zaštitu podataka o ličnosti…”, rečeno je u saopštenju.

CDT je saopštio da je Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore dostavio rješenja o ostvarivanju prava na naknadu nakon prestanka funkcije javnim funkcionerima koje je izabrala, imenovala ili postavila Vlada Crne Gore, ali ne i iznose koji su im isplaćivani, pojašnjavajući da to podrazumijeva sačinjavanje nove informacije, odnosno da Generalni sekretarijat ne vodi takvu vrstu evidencije.

“CDT očekuje da Vlada Crne Gore demonstrira drugačiji pristup u odnosu na svoje prethodnike kada je u pitanju transparentnost trošenja novca i uspostavi nove prakse rada u skladu sa zakonom propisanom obavezom proaktivne transparentnosti. Izostanak odgovora na naše zahtjeve za slobodan pristup informacijama svakako ne predstavlja dobar manir rada na početku mandata Vlade”, zaključuje CDT.

0 Comments

Submit a Comment