AI iznio dokaze o ratnim zločinima Izraela u Rafi

by | feb 12, 2024 | Novosti | 0 comments

Amnesti Internešenel (AI), svjetska organizacija za zaštitu ljudskih prava, je predstavila danas dokaze o smrtonosnim napadima koje su počinile izraelske snage u gradu Rafi u Pojasu Gaze, a koji pokazuju da je Izrael počinio ratne zločine i prekršio međunarodno humanitarno pravo, prenosi agencija Anadolija.

U izvještaju koji analizira stanje na terenu navodi se da su u Rafi cijele porodice uništene, iako se vjerovalo da su to “najsigurnija” područja Pojasa Gaze.

Tokom istrage AI, pomno su istražena četiri odvojena izraelska napada u Rafi, gdje su civili, uključujući djecu i starije osobe, bili meta nemilosrdnog nasilja.

Tri od ovih napada izvedena su u decembru nakon okončanja humanitarne pauze, dok se još jedan napad dogodio u januaru.

Palestinci su potražili utočište u Rafi nakon što je izraelska vojska pokrenula snažno bombardovanje na gradove Gazu i Kan Junis, kao i na okolne gradove i četvrti, sve od 7. oktobra, usmrtivši više od 28.000 ljudi i uzrokujući neviđena razaranja i nestašicu životnih potrepština.

Izrael je prisilio više od 1,3 miliona Palestinaca da izbjegnu u Rafu, obećavajući im da će grad na egipatskoj granici biti siguran, ali sada prijete vojnim napadom i na ovaj grad, poručujući lokalnim civilima da se ponovo presele, iako više nemaju gdje da bježe.

0 Comments

Submit a Comment