Obnavlja se trka pariskih kafe-konobara

by | feb 11, 2024 | Zanimljivosti | 0 comments

Trka konobara kafea, prvi put organizovana 1914. na ulicama Pariza, vraća se 24. marta na ulice glavnog grada Francuske nakon 13 godina pauze i samo četiri mjeseca prije Olimpijskih igara, koje će biti održane od 26. jula do 11. avgusta ove godine, pšrenosii Beta.

“To je ponovno rođenje legendarne trke”, izjavio je neimenovani zvaničnik lokalnih vlasti u Parizu, koje su preuzele organizaciju trke sa budžetom od oko 100.000 eura.

Trka je obustavljenja 2011. godine, zbog nedostatka sponzora.

Preimenovana u “trku kafea”, manifestacija će okupiti 200 učesnika na stazi od dva kilometra, koja počinje i završava se ispred sjedišta gradskih vlasti Pariza.

Lokalni zvaničnici su podsjetili na istorijsku ulogu te popularne trke osnovane 1914. godine u Parizu da bi se istaklo “služenje konobara na francuski način”.

Konobari imaju rok za prijavu do 20. marta, a moraće tokom trke, koja podrazumijeva brzo hodanje, da na poslužavniku, pored kroasana, ponesu i kafu i čašu vode, uz posebnu pažnju da se ništa ne prospe.

Oni će, kao običnosvi francuski konobari, nositi svoju uniformu/odelo: bijeli gornji dio, crni donji dio i preko kecelju.

0 Comments

Submit a Comment