Četiri decenije sa tuđim srcem

by | feb 9, 2024 | Zanimljivosti | 0 comments

Bert Jensen (57), iz Holandije, živio skoro 40 godina sa donorskim srcem koje je primio u bolnici Harefield, na sjeverozapadu Londona, 1980-ih, čime se upisao u Ginisovu knjigu rekorda kao pacijent koji je najduže živeo poslije transplantacije srca.

Otac dvoje djece i pilot jedrilice, je rekao da je bila “čast” što je dostigao rekordnu prekretnicu, ali i da je još uvijek zahvalan na “nevjerovatnom poklonu” koji je dobio od donora, piše BBC.

“Nikad nisam mogao da zamislim da ću doći ovako daleko”, rekao je Jensen, dodajući da je postavio mjerilo za druge koji sada imaju dokaz da je moguće živjeti dugo sa donorskim srcem.

Novom rekorderu dijagnostifikovana je kardiomiopatija, bolest koja utiče na sposobnost srca da pumpa krv kroz tijelo, kada je imao samo 17 godina, a nakon što je razvio simptome slične gripu. Imao je 18 kada ga je 6. juna 1984, prof. Magdi Jakub operisao.

Procedura u to vrijeme nije obavljena u Holandiji. Gospodin Janssen, koji je imao 18 godina kada je imao operaciju, rekao je: “Sve je prošlo veoma brzo. Samo nedelju dana nakon dolaska u Harefield, dva srca su postala dostupna od majora saobraćajna nesreća u Londonu.

“Sve se odigralo veoma brzo. Samo nedjelju dana nakon dolaska u Herfild bila su nam dostupna dva srca nakon teške saobraćajne nesreće u Londonu. S jednim od njih sam bio kompatibilan, pa je srce presađeno”, rekao je on za BBC.

Prema podacima na web stranici NHS Blood and Transplant, na aktivnoj listi čekanja za transplantaciju u Velikoj Britaniji od prošle sedmice bilo je 7.314 odraslih, zajedno s 248 pacijenata mlađih od 18 godina.

Od ukupnog broja, 334 čekaju transplantaciju srca.

0 Comments

Submit a Comment