Stogodišnji pilot prvi put upravljao ‘spitfajerom’

by | feb 8, 2024 | Zanimljivosti | 0 comments

Bivši pilot britanskog Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva je sa 102 godine prvi put upravljao istorijskim avionom “spitfajer” iz Drugog svjetskog rata, prenosi Beta.

Džek Hemings, tokom Drugog svetskog rata vođa eskadrile britanskih snaga, je, koliko se zna, najstariji pilot koji je upravljao tim modelom aviona.

Pilot Beri Hjuz, koji je bio sa Hemingsom tokom leta, rekao da on ima prirodan dar: “Nisu mu bila potrebna nikakva uputstva – samo je preuzeo kontrolu, provozao nas, izveo neke okrete i osnovne manevre. Mislim da je stvarno uživao u svakom trenutku leta”.

Ratni veteran koji nikad ranije nije upravljao “spitfajerom”, ali jeste drugim avionima, je rekao da je “apsolutno čarobno” biti za upravljačem, mada je let bio “po džombastom” – s mnogo “propadanja”.

“Iskreno govoreći, osjećalo se da je sve to bilo malo ‘zarđalo’, što nije iznenađujuće – ja sam ‘zarđao’ “, rekao je on.

Njegov 20-minutni let s aerodroma u južnoj Engleskoj u utorak bio je radi prikupljanja novca za dobrotvornu organizaciju čiji je on suosnivač bio prije 80 godina. Humanitarna vazduhoplovna služba “Mission Aviation Fellowship” još od Drugog svjetskog rata zemljama kojima je potrebno avionima dovozi pomoć, ljekove i drugo.

Hemings je na svoj 100. rođendan izvodio avionske akrobacije i tada prikupio više od 40.000 funti za svoju dobrotvornu organzaciju.

This vintage Spitfire is worth a record £4.5m – here's why it could be a  bargain | British GQ

0 Comments

Submit a Comment