Možda ste žrtva sajber-kriminala

by | feb 7, 2024 | Svaštara | 0 comments

Sajber-kriminalci vrebaju na svakom koraku, a oni koji ne vode računa o svojim lozinkama i bezbjednosti na internetu najčešće budu žrtve napada i malverzacija. Kako prepoznati da je vaš telefon ili nalog hakovan i šta uraditi ukoliko primetite bilo kakvu sumnjivu aktivnost?

Tema bezbjednosti na internetu je već godinama u fokusu, a prevare koje se svakodnevno dešavaju malo-malo pa završe u vijestima ili, u najmanju ruku, na društvenim mrežama. Najveće žrtve zlonamjernih aktivnosti hakera jesu oni koji o sajber-bezbjednosti ne vode računa, naivno ostavljaju svoje podatke na različitim sajtovima i dijele lozinke šakom i kapom, misleći “Ma, kome ja trebam kada ima toliko milionera na svijetu”.

O tome na koji način prepoznati sumnjivu aktivnost na različitim aplikacijama, kao i koje je aktivnosti potrebno preduzeti u slučaju da primijetite da nešto nije kako treba, za Dejli Mejl govorio je profesionalni haker, Aš Šatrije, koji se bavi razotkrivanjem malicioznih radnji na internetu sa ciljem zaštite korisnika.

Ukoliko hakeri pristupe vašem nalogu za onlajn bankarstvo, prvo što će uraditi jeste testiranje, pri čemu će pokrenuti nekoliko malih transakcija. Na taj način oni će provjeriti ne samo da li budno pratite sve odlive sredstava sa vaših računa, već i da li sistem za plaćanje dobro funkcioniše prije nego što pokrenu transakciju koja će vam skinuti sav novac sa računa.

Zato je važno da, naročito ukoliko koristite alate plaćanja putem interneta, regularno i vrlo temeljno provjeravate sva plaćanja koja su realizovana. U slučaju da primijetite odliv sredstava kome ne možete ući u trag – odmah kontaktirajte banku i zatražite blokadu računa i debitne ili kreditne kartice.

Ukoliko primijetite da na telefonu ili tabletu, u aplikaciji sa razmjenu SMS-a ili mejlova imate poruke koje nikada do sada niste vidjeli, pravi je trenutak da se zapitate da li je vaš uređaj hakovan. Činjenica da vam nije stigla notifikacija, već da se poruka odnekud pojavila i da je nepročitana, u većini slučajeva ukazuje upravo na to.

Ukoliko sumnjate da se ovo dešava i sa vašim uređajem, potrebno je da u podešavanjima provjerite da li postoje bilo kakve role, odnosno pravila, koja diktiraju rad aplikacije. Ukoliko je sve kako i treba da bude, a vama notifikacije i dalje ne stižu, onda to znači da one najvjerovatnije pristižu na neki drugi, hakerski uređaj.

Algoritmi koji pokreću društvene mreže danas su toliko usavršeni da je gotovo nemoguće da vam se na njima prikazuje sadržaj koji vas ne zanima. Ono što će vam se prikazivati na početnoj strani Instagrama, TikToka i drugih platformi uglavnom je detaljno probrano na osnovu interesovanja, prethodnih pretraga ili onoga o čemu na dnevnom nivou razgovarate sa ukućanima, kolegama ili prijateljima.

U slučaju da primijetite da vam se odjednom pojavljuju neobični snimci ili pratioci sa drugog govornog područja, to može biti znak za uzbunu. Drugim riječima, sada se plasirani sadržaj “kroji” na osnovu upita koji se unose manuelno ili po automatizmu, a iza kojih najvjerovatnije stoje hakeri. U ovom slučaju, najbolje bi bilo da odmah promijenite lozinku na vašem nalogu, ali i uključite opciju dvofaktorne autentifikacije, koja će spriječiti dalje pokušaje zlonamernih upada. (Izvor: RT Balkan)

0 Comments

Submit a Comment