Glume i proizvode električnu energiju

by | feb 6, 2024 | Zanimljivosti | 0 comments

Dva posebno dizajnirana bickla su obezbedila nedavno energiju za igranje čitave jedne predstave u Litvanskom nacionalnom pozorištu u Vilnusu, prenosi klima101.rs.

U pitanju je pozorišni komad koji se simbolično i upozoravajuće zove „Predstava za one koji žive u doba izumiranja”, a koji je napisala američka dramaturginja Miranda Rouz Hol.

Protagonista u formi monologa propovijeda o nastanku i izumiranju različitih vrsta, sve do današnjeg trenutka kada je čovječanstvo, izazivajući klimatske promjene, dovelo planetu na ivicu šestog masovnog izumiranja.

Tekst predstave je prilagođen tako da može da se replicira u bilo kojoj zemlji, angažovanjem lokalnih reditelja i glumaca i korišćenjem lokalne scenografije. A za lokalno proizvedenu električnu energiju na scenu stupaju bicikli HR Bank.

Bicikl HR Bank je u suštini veliko energetsko skladište sa pedalama, volanom i sjedištem. Od običnih bicikala za vježbanje razlikuje se po tome što pretvara energiju koju „proizvode” noge vozača u električnu i pohranjuje je u bateriji.

Pored toga što bateriju ovog bicikla možemo samostalno napuniti pedalanjem, može da služi i kao eksterna baterija koja će se puniti iz elektromreže ili pomoću energije sunca.

U verziji predstavljenoj litvanskoj publici, dva glumca okreću pedale na pozornici zarad proizvodnje električne energije koja, između ostalog, služi i za osvjetljenje.

 

0 Comments

Submit a Comment