Vozači BMW najagresivniji u vožnji

by | feb 5, 2024 | Svaštara | 0 comments

Od 1.000 anketiranih učesnika u saobraćaju, čak 87 procenata njih je izjavilo da postoji povezanost između stila vožnje i automobila kojim se upravlja. U obzir su se uzimali brend automobila, ubacivanje u traku prilikom vožnje, ulijetanje u “makaze” i ablendovanje drugim (sporijim) vozačima.

Istraživanje je uradila jedna njemačka lizing platforma i istraživački instituta te zemlje, prenosi RT Balkan.

U analiziranim rezultatima istakli su se vozači nekoliko brendova automobila, od kojih su u TOP 10 čak njih osam njemačkog porijekla. Prvo mesto pripalo je vozačima automobila marke BMW, koji su se pokazali kao najagresivniji za volanom.

Iskustva drugih učesnika u saobraćaju mahom su bila negativno ocijenjena (62 posto ispitanika je donijelo takav sud), a u većini slučajeva vozači ovih automobila su bili neprijatni u komunikaciji, pa čak i konfliktni, i drčni u vožnji.

Odmah za vozačima BMW-a su vozači Mercedesa. O tome da na drumovima nisu veoma oprezni, da “divljaju” dok voze i da su gotovo uvijek u nekoj žurbi, zbog čega blicaju i kada treba i kada ne treba, izjasnilo se 44 posto ispitanika.

Treće mjesto u ovom antirejtingu zauzeli su vozači Poršea, čije se ponašanje u saobraćaju nije mnogo razlikovalo vozača BMW-a i Mercedesa. Međutim, za nijansu rjeđe su pokazivali svoju agresivnu stranu, barem kada je stil vožnje u pitanju.

Na četvrtom mjestu našli su se vozači Audija, dok kategoriju TOP 5 zatvaraju vozači Folksvagena. Slijede vlasnici Tesle, Opela, Forda i Volvoa, dok su najmanje agresivni u vožnji vlasnici Seata.

0 Comments

Submit a Comment