Stvaranje novog okeana

by | feb 2, 2024 | Svaštara | 0 comments

Novi okean se formira u Africi duž pukotine dugačke od 35 milja koja se otvorila u Etiopiji 2005. Pukotina, koja se od tada širi, rezultat je povlačenja tri tektonske ploče jedne od druge.

Smatra se da će novom afričkom okeanu biti potrebno najmanje 5 do 10 miliona godina da se formira, ali slučajna lokacija regije Afar na granicama Nubijske, Somalijske i Arapske ploče čini je jedinstvenom laboratorijom za proučavanje složenih tektonskih procesa.

Još uvijek postoje neke velike nepoznanice, uključujući i ono što uzrokuje rascjep kontinenta. Neki misle da bi ogromni grebeni pregrijanih stijena koji se uzdižu iz plašta ispod istočne Afrike mogli pokretati kontinentalni rascjep u regionu.

Kombinovane sile ovih razdvajajućih ploča stvaraju ono što je poznato kao sistem srednjeg okeanskog grebena, gdje će se na kraju formirati novi okean.

Tri ploče se odvajaju različitim brzinama. Arapska ploča se udaljava od Afrike brzinom od oko jedan inč (2,54 cm) godišnje, dok se dvije afričke ploče odvajaju još sporije, između pola inča i 0,2 inča godišnje. (Izvor: platforma X)

Image

0 Comments

Submit a Comment