Pišite rukom, jačajte vezu s mozgom

by | feb 1, 2024 | Svaštara | 0 comments

Pisanje rukom može da poveća povezanost mozga više nego kucanje, odnosno može da poveća učenje i pamćenje, pokazalo je najnovije istraživanje norveških naučnika.

Oni su zaključili to tako što su snimali moždanu aktivnost 36 studenata Univerziteta u Norveškoj i došli do zaključka da kucanje može da bude brže od pisanja rukom, ali da je manje stimulativno za mozak, prenosi NBC.

Koautorka studije i profesorica neuropsihologije na NTNU Odri van der Mer je rekla da je glavni nalaz istraživanja bio da rukopis aktivira skoro cio mozak.

Studija je pokazala da pisanje rukom zahtijeva komunikaciju između vizuelnih, senzornih i motornih korteksa mozga. Ljudi koji su pisali digitalnom olovkom morali su da vizuelizuju slova, a zatim da koriste svoje motoričke vještine da kontrolišu svoje kretanje tokom pisanja.

“Kada morate da formirate slova rukom, ‘A’ će izgledati potpuno drugačije od ‘B’ i zahtijeva potpuno drugačiji obrazac kretanja”, rekla je van der Mer.

Sa druge strane, kada kucate, tasteri izgledaju uglavnom isto, bez obzira na slovo, dodaje ona i napominje da je to pokazalo da kucanje zahtijeva manje aktivnosti mozga u vizuelnim i motornim korteksima jer su samo mali djelovi mozga aktivni tokom pisanja i nema potrebe da mozak komunicira između različitih oblasti.

0 Comments

Submit a Comment