CDT: Odbor za praćenje popisa da otkloni nedoumice vezane za preliminarne rezultate

by | jan 29, 2024 | Novosti | 0 comments

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) je predložio zakazivanje sjednice Odbora za praćenje primjene Sporazuma o uslovima za održavanje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, kao i praćenje sprovođenja procesa popisa, na kojoj bi bile date dodatne informacije o preliminarnim rezultatima popisa koje je MONSTAT objavio 25. januara 2024, i odgovorilo na pitanja i otklonile nedoumice.

“Kada se uporede preliminarni rezultati popisa sa onim podacima koji su saopšteni na sjednici Odbora 28.12. i RTCG 29.12, zaključuje se da je u posljednja dva dana, nakon završetka popisnog perioda, popisano 45.863 lica, odnosno da je 30. decembra popisano preko 41.120 lica. Takođe, velike su razlike i u saopštenim podacima o broju popisanih domaćinstava i stanova.

Na osnovu svog višegodišnjeg iskustva u praćenju zvanične statistike i direktnog učešća u nacionalnim popisima, CDT smatra da se radi o ogromnim razlikama, i o broju lica, domaćinstava i stanova koji nije realno mogao biti popisan za dan ili dva, kada je popis praktično završen i vršena su sporadična ili popisivanja po pozivu.

Zbog toga predlažemo da zakažete sjednicu Odbora na ovu temu kako bi se ponudila adekvatna objašnjenja o ovoj pojavi. Javnost je s pravom vjerovala da se pred vašim odborom prezentiraju zvanični i tačni podaci, pa ukoliko objašnjenja izostanu, smatramo da bi ovo moglo baciti ozbiljnu sjenku na kompletan proces“, navodi se u saopštenju CDT koje je potpisala Milica Kovačević, programska direktorica.

Monstat: U Crnoj Gori živi 633.158 stanovnika

0 Comments

Submit a Comment