Zapisi iz Abu Dabija – Luvr

by | jan 26, 2024 | Blog | 0 comments

Piše: Dejan TOFČEVIĆ

U dalekoj zemlji arapskoj postoji i jedan muzej, ponos i dika celog sveta jer je najveći, najbolji i najposećeniji u čitavoj Vaseljeni – Luvr. Posle dobrog egipatskog pasulja za doručak, uzeh taksi I uputih se u Umetnički distrikt, gde se planiraju i grade objekti od značaja za umetnost, koji se nalazi malo van centra grada. Uostalom, i umetnost je dospela na periferiju životnog značaja, pa što ne bi i ovaj distrikt bio malo po strani. Prođosmo pokraj neke impozantne zgrade u izgradnji za koju moj pakistanski taksista nije umeo da mi kaže šta je, ali ako bi mene pitao sudeći po obliku, to bi mogla biti opera, ali bi isto tako i neka velika školjka ili barem gigantsko uvo, koje osluškuje svemir.

Ubrzo stigosmo do taksi stanice, koje su ovde odlično organizovane i uvek se nalaze u blizini ulaza značajnih objekata do kojih se obično stiže ovim prevozom. Iako se nalazi u jednoj neverovatnoj građevini koja je uronjena u vodu i za koju je autor dobilo Prickerovu nagradu, koja se smatra najvećim odličjem za arhitekturu na čitavom svetu. Njenu ekstravaganciju i posebnost možete videti tek kada uđete, u neverovatno zdanje velikog arhitekte Žana Novela. Ovo istureno odeljenje najpoznatijeg muzeja na svetu je potpuno u skladu sa epohom koja donosi atraktivna arhitektonska rešenja, ali i upotrebu novih materijala. Pokriveno je neobičnom kupolom sazdanom od limenih oblika arapske zvezde koje obezbeđuju i kakvu-takvu hladovinu i van objekta. U međuprostoru između mnogh zvezda ovih veštačkih nebesa su se ugnjezdile i neke ptice koje pesmom uveseljavaju brojne posetioce, kojih ipak nema u ogromnom broju kao pred onom Pariskom atrakcijom.

muzej 2

Luvr

Interesanto je da je do Francuske revolucije umetnost bila rezervisana samo za vlastelu, a tek nakon toga je bila dostupna i plebsu odlukom Nacionalne skupštine daleke 1791. Ali je Luvr u međuvremenu postao jedan od najpoznatijih brendova, pa je uprkos težnji Robespjerovih sledbenika za jednakošću i pravdom, izrastao u jedan prepoznatljiv kapitalistički koncept, tako da je ovaj muzej od pravog Luvra dobio licencu na korištenje imena za neverovstnih  550 miliona američkih dolara narednih 30-ak godina, a još 750 miliona za pravo na izlaganje dela koja se nalaze u Parizu. Ni sam objekat koji se nalazi pod kapom nebeskom sazdanom od profila u obliku arapske zvezde nije jeftin – 600 miliona. Umetnost je izgleda za arapski svet postala stvar prestiža i brojevi koji označavaju iznose dolara nisu bili važni prilikom njegove izgradnje. Barem je nekome stalo do toga u ova čudna vremena.

sokratov portret

Sokrat

I pored basnoslovnih cifara i glamura koji je pratio izgradnju ovog muzeja, ja ga ne bih uvrstio ni u prvih deset po kvalitetu, barem od onih koje sam posetio. Određeni delovi koji prikazuju izvesne epohe ili značajne umetnike to čine samo fragmentarno i nedostaje im ono vezivno tkivo manje poznatih dela koje čovek prvi put vidi na ovakvom mestu i pruža mu širu sliku. Ipak to ne znači da nije vredan posete i trošenja nekoliko sati nadahnjujući se vrhunskom umetnošću još od praskozorja čovečanstva pa do danas.

baldaćini

Baldaćini

Ima tamo svega čemu bi se oko razmaženog ljubitelja umetnosti radovalo.

roden

Roden

Posle svih nepoznatih stvralaca iz pradavnih vremena, ali i Pikasa, Gogena, Leonarda, Monea, Renoara, Braka, Sezana, Mondriana, Šagala, Magrita, Širaga, Klajna, Soluaža, Baldaćinija De Koniga, Kandinskog i ostale mnogobrojne familije.

Kada se umori crno čeljade mora malo da odahne na terasi koju zapljuskuju vode Persijskog zaliva koji umiva ovaj hram umetnosti. Uživa malo u pomalo nadrealnom ambijentu, pa onda ponovo nastavi: ekspresionizam, neorealizam, kubizam, pa onda daj malo apstraktnog ekspresionizma i renesanse, i zaprži čorbu barokom, ruskom avangardom i nadrealizmom.

kandinski

Kandinski

Pola dana mi prođe ovde, a čekaju me još neka događanja pa treba biti hitar jer je vremana malo. Svakako ću se nekada vratiti na ovo čarobnpo mesto još malo da uživam u ovom biseru svetske baštine.

PRETHODNI BLOGOVI

0 Comments

Submit a Comment